Rob's web

De eerste nacht van onze pup

Home - Kynologie - De duitse herdershond - De eerste nacht van onze pup


Binnenkort krijgen we onze pup. Na het overlijden van onze vorige hond heeft het even geduurd voordat we aan zo'n nieuw kleintje toe waren. Nu zijn we helemaal vergeten hoe we een aantal dingen bij onze oude hond deden. Bijvoorbeeld hoe we het beste de eerste paar nachten door moeten komen. Volgens mij hebben we destijds de hond in z'n mand in de keuken gezet met een wekker en wat speeltjes er bij. Dat leverde een paar onrustige, slapeloze nachten op. Vrienden van ons vertelden dat zij de hond op hun slaapkamer hebben laten slapen; daar slaapt hij overigens nu nog. Daar hebben wij weinig zin in. Is het onvermijdelijk om nachtenlang het gejank aan te moeten horen of zijn er andere oplossingen?

Een pup moet niet alleen 's nachts, maar ook overdag leren alleen te blijven. Dat is moeilijk want in de natuur komt het niet of nauwelijks voor dat honden alleen zijn. Er is altijd wel een roedelgenoot in de buurt. Bij ons in huis is dat anders. Pups moeten leren dat als ze alleen in het territorium achterblijven, dit veilig is en dat de baas altijd weer terugkomt. Als ze dit maar vaak genoeg meemaken hebben ze hier later ook geen problemen mee.

Leren alleen blijven

Belangrijk is hierbij, dat al vanaf de eerste dag dat de pup in huis is, begonnen wordt met het leren alleen blijven. De mand, kussen of deken van de pup moet geplaatst worden op een plek waar de pup later ook alleen moet blijven. Iedere keer als de pup aanstalten maakt om te gaan slapen, breng je de pup naar die plaats. Je blijft er eventjes bij en wacht tot de pup in slaap is gevallen. Als de pup eenmaal slaapt leg je iets lekkers in de buurt van de pup en gaat weer terug naar de kamer. De pup is alleen. Iedere vijf minuutjes ga je even kijken. Als de pup wakker wordt zal hij het eerst het lekkers ontdekken en hierop gaan liggen kluiven. Dit is voor jou een teken om naar de pup te gaan. Beloon de pup voor het alleen blijven en het liggen knagen op iets van hem. De pup leert, als dit vaak genoeg herhaald wordt dat dit een fijne plek is en dat je als baas altijd terugkomt. Het grote voordeel met pups is dat ze heel veel slapen en dat ze dus heel veel op hun plaats gelegd kunnen worden. Veel herhaling van oefeningen zorgt bij pups al heel snel voor gewoontevorming en dat is nu precies wat we willen.

Janken

Voordat een pup helemaal aan de roedel en het territorium gewend is en hij ook weet dat alleen blijven er bij hoort, gaan er wel een paar dagen overheen. En omdat je bij het leren alleen blijven om de vijf minuten even gaat kijken, levert dit de eerste nachten wat problemen op. De pup is zijn moeder, zijn broertjes en zusjes, zijn nest en zijn nieuwe roedelgenoten kwijt. Want als hij wakker wordt kom jij, als zijn baas, nu natuurlijk niet binnen wandelen. Je ligt zelf te slapen. Het gevolg hiervan is dat de pup gaat janken. Hiermee geeft hij aan zijn roedelgenoten aan waar hij zit, in de hoop dat ze snel bij hem zullen zijn. Als zijn baas dan niet komt wordt die plek vrij snel vervelend. Komt zijn baas wel dan leert de pup dat hij maar een kik hoeft te geven of zijn baas komt al. Dit is dus in beide gevallen geen goede oplossing. Zeker niet wanneer je overdag al begonnen bent met het leren alleen blijven. Neem daarom de pup gewoon de eerste nachten mee naar de slaapkamer. Hier heeft hij de steun van jou als roedelleider en je kan ook gemakkelijker ingrijpen als de pup naar buiten moet.

Gewoontevorming

Na een paar dagen als de pup zonder problemen blijft op de plaats die bedoeld is om alleen te blijven kan hij daar ook 's nachts heen. Want voor de gewoontevorming geldt natuurlijk dat twintig keer overdag even alleen slapen veel meer indrukken oplevert dan drie keer mee naar de slaapkamer.

Een heel goed hulpmiddel om het alleen blijven gemakkelijker te maken is een kamerkennel of bench. Ze nemen niet zo heel veel ruimte in, zijn overal te plaatsen en kunnen gemakkelijk meegenomen worden. Als de pups wennen aan het opgesloten zitten, als ze 's nachts beneden moeten blijven of als de baas weg moet is dit hun nest. Veilig, vertrouwd en van hun alleen. Geef de pup hier hun eten, wat lekkers en een knuffel voor het slapen gaan. Laat de kamerkennel open staan als je thuis bent en je zult merken dat pups na een paar dagen hierin gaan liggen als ze moe zijn of als ze iets lekkers hebben gekregen. Uit zichzelf!

Eigen plaats

De eigen plaats voor honden, of dit nu een kamerkennel, een mand, een kussen of een deken is mag nooit gebruikt worden om de hond voor straf heen te sturen of te brengen. Ook mogen honden hier niet gestoord worden als ze slapen. De plek moet altijd plezierig blijven en een hond de mogelijkheid bieden zich even terug te trekken. Zodat hij hier ook altijd prima alleen kan blijven.