Rob's web

Wat moet je doen als je hond kreupel is?

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Wat moet je doen als je hond kreupel is?


Nieuwe behandelingsmethoden bij aangetaste gewrichten

Veel honden in Nederland hebben last van pijnlijke gewrichten. Preciezer gezegd; een op de vijf honden loopt kreupel, heeft gezwollen gewrichten of problemen met bewegen. Toch kunnen veel van deze patiënten geholpen worden.

Bij grote honden is vaak op vroege leeftijd duidelijk of de hond later gezonde gewrichten zal hebben; 90 % van de grote honden met gewrichtsproblemen is op jonge leeftijd verkeerd gevoerd, zo blijkt uit onderzoek. De meest voorkomende fout is dat de hond te veel en/of te energierijk voedsel krijgt, waarbij ook nog sprake kan zijn van een verkeerde Calcium / Fosfor verhouding in het voer, vooral in de opgroeiende fase.

Grote rassen schraal voeren

Wanneer dergelijke grote rassen te snel groeien worden de nog niet volledig ontwikkelde gewrichten te sterk belast door het hoge lichaamsgewicht. Ten eerste ontstaat er dan schade aan het kraakbeen (meestal in de ellebogen of de schoudergewrichten, zie schema onder), wat later tot botbeschadigingen, zogenaamde artrose, kan leiden.

Wie een pup groot brengt, doet er goed aan het hondje schraal te voeren, vooral als het om een van de grote rassen, zoals een Berner Sennen, Golden Retriever of Duitse Herder gaat. De hond kan het beste wekelijks gewogen worden zodat de gewichtstoename met een tabel (vaak bij de rasvereniging te verkrijgen) vergeleken kan worden. Speciaal voer voor pups van grote rassen kan er toe bijdragen dat latere gewrichtsproblemen voorkomen worden.

Daarnaast moet door gereglementeerd fokken gewrichtsproblemen zoals bijvoorbeeld heupdysplasie (HD) tegengegaan worden. Wanneer u van plan bent een pup te kopen is het verstandig naar de voorouders van de hond te vragen en lijnen waarin HD of andere afwijkingen voorkomen te mijden. (Bij de VDH kan de fokker het certificaat van fokniveau aanvragen. Dit certificaat garandeert dat de ouders hebben voldaan aan de eisen van keurfok van onze rasvereniging. De VDH raadt aspirant kopers van pups aan bij de fokker naar dit certificaat te vragen). Een andere oorzaak van gewrichtsproblemen zijn blessures, bijvoorbeeld aan de kruisbanden in het kniegewricht of afsplinterend kraakbeen in het ellebooggewricht. Dit laatste kan tot artrose leiden als er geen operatie plaats vindt.

Nieuwe medicijnen

Tegenwoordig zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden voor honden met artrose; afhankelijk van de leeftijd van de hond en de plaats waar de artrose zich bevindt zijn er verscheidene operatietechnieken mogelijk, tot aan een complete vervanging van het gewricht toe. Ook kunnen nieuwe ontstekingsremmen-de medicijnen, zogenaamde NSAID's (nonsteroid inflamatorial drugs), de verdere ontwikkeling van de artrose tegen houden en de pijn bij beweging verzachten.

Met deze preparaten heeft men goede ervaringen; honden kunnen ze goed verdragen en ze zijn bij langdurig gebruik niet schadelijk. In combinatie met regelmatige beweging en gewichtsafname is het mogelijk dat de spieren weer aansterken, zodat het gewricht wat meer ontlast wordt. Op die manier heeft de hond weer wat meer kwaliteit van leven.

Ook bewegingstherapie, met zwemmen of met oefeningen van de dier-fysiotherapeut (waarvan er nog niet zoveel zijn) kunnen een bijdrage leveren. Daarnaast kunnen ook massages, warmtetherapie en acupunctuur de hond helpen. Het is ook zinvol de oudere hond met een paar aanpassingen te helpen, bijvoorbeeld een verhoogde etens- en drinkbak en een oploopje bij een verhoging, zoals de auto.

Stoffen die de vorming van kraakbeen ondersteunen

Een relatief nieuwe mogelijkheid is de beïnvloeding van de aandoening door bijzondere voeding; verschillende producenten bieden toevoegingen aan die de vorming van kraakbeen ondersteunen, zoals glucosamine of chondroitinsulfaat. Er is ook hondenvoer te verkrijgen dat naast een verhoogde concentratie van deze stoffen ook een bepaald vetzuur bevat dat de ontsteking in het gewricht vermindert en de medicinale therapie ondersteunt.

Waarschuwing

Toevoegingen aan het voer kunnen ook gevaarlijk zijn! Een teveel aan kalk kan bijvoorbeeld net zo schadelijk zijn - of zelfs schadelijker - als te weinig kalk. In de huidige (goede) voeders zijn alle stoffen in de juiste verhoudingen aanwezig. Overleg met uw dierenarts of, en zo ja welke, toevoegingen voor uw hond noodzakelijk zijn.

De meest voorkomende gewrichtsproblemen

Bij jonge honden komen de meeste problemen bij de ellebogen voor; vooral grote hondenrassen hebben snel last van beschadigingen aan beenderen of gewrichten. Ook aandoeningen aan het schoudergewricht komt vaak bij jonge honden van grote rassen voor. Vaak breekt een stukje kraakbeen af waardoor de hond kreupel wordt. Bij wat oudere honden komen vaak beschadigingen aan de kruisbanden van het kniegewricht voor. Grote rassen hebben hier tussen de drie en vijf jaar last van, kleinere rassen vaak pas als ze ongeveer negen jaar oud zijn. Ook komt vaak patella luxatie voor. Problemen met het heupgewricht, zoals heupdysplasie (HD) komen vaak op latere leeftijd voor.

In het algemeen geldt dat overvloedig voeren tijdens de puppytijd vooral bij grote rassen tot gewrichtsproblemen leidt.

©Hond en Vriend april 2000.