Rob's web

Trammelant met de maag 2

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Trammelant met de maag 2


In de vorige aflevering van 'Trammelant met de maag' zijn diverse factoren aan bod gekomen die het functioneren van de maag ernstig kunnen belemmeren. Naast de reeds genoemde problemen is er nog een afwijking die dermate belangrijk is dat deze gehele aflevering van 'Trammelant met...' hieraan gewijd is. Deze aandoening ontstaat acuut en is sterk levensbedreigend zodat snel handelen vereist is. Het betreft de 'maagkanteling'.

Maagkanteling

De aandoening maagkanteling staat onder veel verschillende namen bekend zoals: maagkanteling, maagtorsie, maagdilatatie, maagkantelingssyndroom, maagdraaiing en waarschijnlijk nog wel meer. Het komt er op neer dat de maag van de hond, die aan de voorzijde is verbonden met de slokdarm en aan de achterzijde met de twaalfvingerige darm, als het ware een slag maakt en daarbij beide openingen dichtdraait. Hierdoor raakt de maag afgesloten terwijl de vertering (gasvorming!) wel doorgaat.

Wie heeft er last van?

De aandoening komt bij vele rassen voor, maar voornamelijk bij grote honden en vooral die honden die wat 'los in hun vel' zitten. Waarschijnlijk is het zo dat de gebrekkige elastische capaciteit van het bindweefsel ook aanwezig is bij het bindweefsel in de buik dat de organen op hun plaats houdt. Hierdoor heeft de maag meer bewegingsvrijheid dan goed is.

Rassen waarbij regelmatig een maagkanteling wordt waargenomen zijn: Duitse Dog, Bloedhond, St. Bernardhond, Berner Sennenhond, Dobermann, Bouvier, Basset, Mastiff en Mastino.

Waarschijnlijk kan het bij iedere hond voorkomen; in onze kliniek is het ook bijvoorbeeld waargenomen bij een Teckel en zelfs eenmaal bij een kat!

Symptomen

Door het uitzetten van de maag, wat vooral te zien is ter hoogte van de laatste ribben aan de linkerzijde, wordt de hond misselijk en gaat deze lopen kwijlen en smakken. Vervolgens zal de hond gaan braken maar er kan niets uitkomen want de maag is afgesloten! Het enige wat opgegeven kan worden is een beetje doorgeslikt speeksel wat in de slokdarm stond. Dit noemen wij 'loos' braken en is een zeer alarmerend symptoom!

Door het uitzetten van de maag zal de hond uiteindelijk in shock raken en indien geen behandeling wordt toegepast overlijden.

Wanneer de voerbak hoger staat zal de hond minder snel 'lucht happen'

Behandeling

De behandeling bestaat uit het ledigen van de maag en indien dit niet meer mogelijk is dan moet dit operatief gebeuren waarbij de positie van de maag hersteld wordt. Om herhaling te voorkomen moet dan ook de maag, indien de conditie van de maagwand dit toelaat, 'vastgezet' worden. Ook na succesvol chirurgisch ingrijpen overlijdt toch nog een aantal honden aan hartritmestoornissen in de eerste 24-48 uur na de operatie. Al met al is de prognose van de behandeling niet zo goed, snel ingrijpen verhoogt wel de overlevingskans van de hond.

Preventie

Uit bovenstaande blijkt wel dat de kreet 'voorkomen is beter dan genezen' hier zeker van toepassing is. Omdat het de maag betreft zal het u niet verbazen dat voeding een belangrijke rol speelt, een snelle lediging van de maag is gunstig voor de preventie van een maagkanteling. Hierna volgen een aantal tips zonder op de achterliggende theorie in te gaan.

  1. Voer uw hond in porties, bijvoorbeeld 's ochtends een kwart van het rantsoen en 's avonds na het uitlaten het resterende deel.
  2. Laat de hond het eerste uur na de maaltijd met rust!
  3. Voer uw hond een geconcentreerde en hoogverteerbare voeding, pas op met dinners!
  4. Als uw hond schrokkerig eet (= luchtslikken!!) voer dan van een standaard of leg een grote afgeronde steen in de etensbak om het schrokken tegen te gaan.
  5. Laat uw hond geen zeewater drinken of 's winters (ijs)koud water.
  6. Laat uw hond geen sneeuw eten.
  7. Mocht uw hond toch symptomen van een maagtorsie vertonen, ga dan met spoed naar een dierenarts toe.

Bij sommige honden komt het alleen tot een maagverwijding ('oplopen') die na sonderen door de dierenarts weer normaal is. In zulke gevallen kan het verstandig zijn om de maag preventief vast te laten zetten.

B. Carrière, Dierenkliniek Ermelo