Rob's web

Berenklauwen en hondenpoten

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Berenklauwen en hondenpoten


Wij maakten een wandeling met onze hond over een bospad, grenzend aan een weiland. Het had geregend. Na een uurtje wandelen gingen we weer naar huis. De volgende dag wilde onze hond niet meer lopen; er kwam vocht uit haar voetzolen en ze kwijlde veel. We zijn direct naar dierenarts Rosenberg gegaan. Hij dacht dat er sprake was van een allergische reactie. Maar waarop was niet duidelijk. Hij schreef een spray voor en gaf haar een injectie om de allergische reactie te onderdrukken.

Thuisgekomen gingen we terug naar de plek waar we gewandeld hadden; op het bospad lag een kapot gereden berenklauw. Dit is een plant met schermvormige bloemen, die - zodra men in contact komt met de plant of het sap uit de plant - hevige huidirritaties en zelfs brandwonden kan veroorzaken.

In de Winkelerprins encyclopedie vonden we:
Berenklauw, naam van het plantengeslacht Heracleum van de soort Heracleum sphondylium. Het geslacht Heracleum (v. Gr.: plantennaam hèracleion, n. Heracles = Hercules) behoort tot de Schermbloemfamilie. Er zijn ongeveer 60 soorten, de meeste ervan in West-Azië. In Nederland en België komt deze Berenklauw (H. sphondyliurn) in het wild vrij algemeen voor, vooral in wegbermen, in bossen en op grazige plaatsen. Deze tot 1.50 m hoge, overblijvende plant is ruw behaard en heeft gegroefde stengels en geveerde bladen met opgezwollen bladscheden. De witte bloemen (juniherfst) staan in rijke schermen en zijn duidelijk stralend. De vruchten zijn plat. Aanraking van de plant tijdens vochtig weer kan een hevige huidirritatie veroorzaken.

Let dus op waar je wandelt of je hond uitlaat! Bij onze hond heeft het meer dan een week geduurd voordat alles weer genezen was.

Fam. Mutsaers Kaatsheuvel