Rob's web

Mijn hond eet zijn eigen ontlasting op

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Mijn hond eet zijn eigen ontlasting op


Ik heb een pup (reu) van 14 weken oud. Als hij gaat drukken dan doet hij dat meestal op dezelfde plaats als de vorige keer. Als hij zij behoefte gaat doen dan wil hij gelijk zijn drollen van de vorige keer opeten. Wat kan ik hier aan doen? Krijgt hij te weinig voer, of juist te veel zodat er nog voerresten in zijn ontlasting zitten? Of is dit een normaal verschijnsel en moet ik het toe laten? Als ik hem wegtrek dan wil hij ook niet meer drukken en gaat hij het binnen doen. Kunt u mij adviseren?

Het opeten van poep is geen ongewoon verschijnsel bij honden. Je ziet het bij pups, maar ook bij volwassen honden.

Het heeft niets met een tekort of teveel in de voeding te maken. Vaak zie je dit bij honden die opgegroeid zijn in een ruimte waar de ontlasting wat langer bleef liggen. Als de pups heel klein zijn eet de moeder alle ontlasting op, dat is heel normaal. Wanneer de pups eenmaal gespeend zijn, dus niet meer bij de moeder drinken, zal de moeder steeds minder de ontlasting wegruimen. Als 't blijft liggen nemen pups soms deze gewoonte over. Indien de fokker op tijd alles opruimt, hebben de pups hier geen gelegenheid toe.

Lekker

Ook zijn er pups, of oudere honden, die het gewoon lekker vinden om poep te eten. Het wordt een gewoonte van ze. Het is niet schadelijk, dus daarom hoef je het niet te verbieden. Ik kan me echter voorstellen dat je het niet plezierig vindt en alleen al daarom zou ik het niet toestaan.

De enige manier om dit tegen te gaan, is het gedrag onderbreken. Je geeft zelf aan dat wanneer je dat doet, je hond stopt met poepen. Onderbreken terwijl hij aan het poepen is, is dus niet de oplossing.

Er blijft daarom maar één ding over: ruim de poep van je hond op als hij iets gedaan heeft. Zo heeft hij de volgende keer weer een schoon stukje waar hij kan gaan zitten. Je hond kan zich op deze manier niet de gewoonte eigen maken zijn eigen ontlasting op te gaan eten.

Commando

Ook is het goed je hond te leren op commando te poepen:

Terwijl hij bezig is, geef je hem een commando. (dat kan zijn 'poepen' maar ook 'fluitketel', het doet er niet toe, als het altijd maar hetzelfde woord is). Je herhaalt dit commando een paar keer en zegt dat hij braaf is. Als hij klaar is, krijgt hij een lekker brokje of een stukje kaas van je.

Stad

Je bereikt hier twee dingen mee: ten eerste kan je hond straks op commando gaan poepen (handig als het buiten regent, of wanneer je ergens naar toe gaat waar hij niets mag doen, de stad in bijvoorbeeld), ten tweede raakt hij er aan gewend iets van de baas te krijgen als hij gepoept heeft. Dat 'iets' moet dan wel een stuk lekkerder zijn dan de poep die hij eerst opat. Wanneer je zoiets lekkers krijgt, heb je geen behoefte meer om wat anders op te gaan eten!

Lastig

Kijk wel uit met een hond die z'n ontlasting alleen maar op één plaats wil doen. Stel, je bent een dagje naar familie en laat daar je hond uit. Het is dan erg lastig als hij daar niets wil doen en moet wachten totdat hij weer thuis op zijn vertrouwde plekje is.

Succes ermee!

Marian Servaas