Rob's web

De socialisatie van de hond

Home - Kynologie - De duitse herdershond - De socialisatie van de hond


Gewenning, geen training

Als fokker of als nieuwe eigenaar van een pup hoop je datje hond zal uitgroeien tot een evenwichtige, volwassen hond. Een goede socialisatie is daarbij van belang. Nog te vaak wordt gedacht dat socialiseren het aanleren van een aantal oefeningen is. De video 'de socialisatie van de hond' geeft duidelijk aan wat socialiseren nu eigenlijk is, geïllustreerd door voorbeelden uit de praktijk.

De samenstelling van deze video is gedaan door Debbie Rijnders, geen onbekende binnen de Duitse herder wereld. Ze begint de video met een nadere uitleg van het begrip socialisatie. "Socialisatie is geen training van de hond, nee, het is de hond laten wennen aan allerlei situaties en levende wezens waar hij in zijn latere leven ook mee te maken krijgt", aldus Debbie. Er wordt, veel meer dan vroeger, veel verlangd van honden in onze huidige maatschappij.

Gewenning

Belangrijk bij socialisatie is dat alles gedoseerd aangeboden moet worden. De pup moet voldoende tijd hebben om indrukken te verwerken en uit te rusten.Het aangebodene moet voor de pup een positieve ervaring zijn. Daarnaast is het belangrijk om alle prikkels minimaal 5 keer te introduceren want anders treedt er geen gewenning op. Gewenning zorgt er voor dat de pup een bepaalde prikkel normaal gaat vinden waardoor hij er niet iedere keer opnieuw aandacht aan hoeft te besteden.

Youri

De Duitse herderYouri (bekend van het Avro programma 'Alle dieren tellen mee') speelt een hoofdrol bij de uitleg over socialisatie. Stukjes over de belevenissen van Youri in verschillende situaties worden afgewisseld door vraaggesprekken met diverse deskundigen waaronder gedragsbiologe Drs. Doreen Planta, werkzaam bij de Raad van Beheer op de afdeling GGW, Sacha Gaus directeur van de Gaus hondenscholen, Simone van der Hoeven 'Tinley' gedragstherapeute en een aantal ervaringsdeskundigen waaronder de schrijfster Yvonne Kroonenberg.

Normaal

Zaken die door ons als zeer normaal worden ervaren, zijn dit niet voor een kleine pup. In zowel de eerste als in de tweede socialisatiefase moet de pup kennis gemaakt hebben met verschillende dingen. We zien Youri achtereenvolgens op het schoolplein bij kinderen, in het winkelcentrum, bij katten, bij andere honden, in het restaurant, in de kinderboerderij en in een drukke stad. Door deze video wordt duidelijk wat een jonge pup allemaal moet meemaken, hoe je dat als baas precies moet aanpakken wordt niet uitgebreid behandeld.

Hoewel ik dat enerzijds zie als een gemis, kan ik me aan de andere kant voorstellen dat voor een meer uitgebreide uitleg de video te kort is. Wanneer je interesse door het kijken naar deze video gewekt is, kun je natuurlijk altijd er verder boeken op naslaan.

Mis gegaan

Tussen de verhalen van een aantal bekende Nederlanders, horen we ook het e.e.a. aan ervaringen van mensen waarbij het met hun hond tijdens die socialisatiefase niet zo goed is gegaan. Hoewel het niet helemaal duidelijk wordt waar het in al deze gevallen precies mis is gegaan komt de boodschap toch goed over: wanneer een pup opgroeit zonder al te veel prikkels (in een kennel/stal, achterin de tuin, geen contacten met mensen of dieren, geen 'huiselijke' geluiden, enz.) dan loop je een grote kans dat de pup uitgroeit tot een angstige, onevenwichtige hond.

Deze video zet de toekomstige hondeneigenaar in ieder geval op het goede spoor. Wat hij/zij er verder mee doet is aan hem/haar!

Marian Servaas