Rob's web

Aanschaf

Bij de aanschaf van een hond zijn er verschillende keuzes te maken:

Pup of oudere hond

Voor pups dient u bij een fokker te zijn die verantwoord fokt. Als u niet bij de moeder en de pups kunt of er zijn andere dingen die u niet vertrouwd, dan direct rechts omkeert.

Heeft u een goede fokker gevonden dan kunt u kennis maken met de moedere en pups en u zult ook verzocht worden om meerdere keren te komen als de pups nog erg jong zijn. U behoort ze pas mee te krijgen als ze ongeveer 8 weken oud zijn. De pups dienen dan wel gezond te zijn.

Af en toe vindt je wel eens pups in een asiel. Lees het verhaal erbij goed door en bespreek alles met de asiel houder.

Het grote voordel van pups is dat je zelf kunt sturen en alles eruit halen wat in de hond zit. Dit is bij oudere honden altijd maar de vraag, maar meestal is door de nieuwe eignaar nog een hoop te bereiken.

Rashond, kruising of bastaard.

Het verschil tussen een kruising of bastaard is dat een kruising bestaat uit twee of drie rashonden zoals de labrador en poedel (Labradoodel). Bastaards zijn meestal onherleidbaar naar oorsprongs rassen.

Rashonden hebben duidelijke kenmerken die in de rasstandaard zijn vast gelegt. Dit geld voor bouw en aard. Karakter is vooral een individueel iets en de aard van het ras zal meestal de grenzen bepalen. De hond dient dan wel goed opgevoed te worden, anders gaat het instinct zijn werking doen en dan zullen zelfs de zachaardigste honden bijters worden.

Bij rashonden weet je wat de aard is en bij kruisingen zullen van beide rassen de aard gaan opspelen, wat soms verkeerd kan uitpakken als beide rassen verschillende ongunstige eigenschappen hebben die elkaar onder steunen.

Vergeet niet dat de meeste rassen door kruisingen zijn ontstaan zoals de duitse herder welke door een goed opgezet fok en selectie plan tot de meest veelzijdige werkhond hebben geleid.

Als je een bastaard kies moet je maar hopen dat je een hond krijgt waar je wat mee kunt. Je moet alles zelf ontdekken. Het karakter van de moeder geeft dan nog enig houvast.

Zorg dat je een ras kiest dat bij de huiselijke situatie past en ook wat je ermee wilt gaan doen. Wil je een hond los kunnen laten lopen dan vallen veel rassen al of zoals jacht en windhonden maar ook Huskies. Leonbergers e.d. bij kinderen die net beginnen te lopen is misschien ook niet een goede combinatie. De hond kan wat lomp zijn en een kind omver stoten.

Kies ook geen ras op basis van een tv serie. De schotse collie heeft door de Lassie series schade onder vonden door mensen die er dachten snel geld mee te kunnen verdienen. Honden in de series en films worden voor dit werk getraind door specialisten en verder met veel trucage worden de scenes gemonteerd tot het gewenste effect.

Alle rassen worden beschreven op de site van het raad van beheer met linken naar de rasverenigingen.

Aanschaffen van de hond

Er zijn verschillende wegen om aan een hond te komen. Op marktplaats adverteren zowel fokkers als particulieren die hun hond moeten herplaatsen. Neem de tijd om tot de aanschaf over te gaan. Asiel hebben soms een verplichte bedenktijd. Bij particulieren kunt u hier over afspraken maken. Ook broodfokkers gebruiken marktplaats om hun pups te dumpen.

Ook worden veel honden uit zuid en oost europa naar Nederland gehaald. Veel van deze honden hebben ernstige problemen. Voor beginners geen geschikte honden.