Rob's web

Help, mijn hond eet ontlasting

Steeds meer honden eten regelmatig tot dagelijks ontlasting. Dat kan zijn katten-, paarden- en/of eigen ontlasting etc. Het eten van ontlasting kan verschillende redenen hebben; namelijk:

Gedrag

Het eten van ontlasting is een zelfbelonend gedrag, de straf die erop volgt weegt niet op tegenover de beloning die er al is geweest (het naar binnen werken van ontlasting). Ook kan de hond de straf zien als een beloning ook al is die negatief. Een oplossing hiervoor is het doorbreken van het gedrag, de hond aan de lijn houden en goed in de gaten houden welke ontlasting er voorbijkomt, bij een risico drol de aandacht van de hond vragen met een super lekkere beloning (snoepje, worst, gekookte kip) en voorbij de drol lopen en de hond uitbundig belonen. Dit zal of en toe mis gaan en als de hond toch een drol in de bek heeft deze proberen eruit te vissen.

De verslaving

Veel hondenvoeders bevatten kleur -geur en smaakstoffen. Deze stoffen verteren niet. De drol smaakt en ruikt nog precies hetzelfde als de hondenbrok. Het nadeel is dat die stoffen ook verslavend werken voor de hond. Kattenontlasting daarentegen is een delicatesse voor de hond, niet alleen vanwege de verslavende stoffen maar ook vanwege het hoge vlees aandeel in kattenvoer. De enige methode om dit tegen te gaan is ook hier uitbundig belonen.

De noodzakelijke aanvulling

Dit geldt alleen voor paardenontlasting want dat bevat veel halfverteerde vezels, ook bevat het veel goede bacterien. De hond eet paardenontlasting omdat het lekker is en omdat de hond zelf weet dat het goed is ter aanvulling van de darmflora. Wij vinden het persoonlijk geen directe ramp als onze honden zo nu en dan een keer paardenontlasting eten. Alleen kan een paard net ontwormd zijn en er kan dan ontwormingsmiddel in de ontlasting zitten. Een aantal honden (met bleu merle factor en Collieachtigen) kunnen heel ziek van dat middel worden. Het is daarom verstandig om de hond geen paardenontlasting te laten eten wanneer u niet zeker weet of het paard net ontwormd is.

Het tekort in de voeding

Veel honden hebben een te schrale darmflora. Dit kan komen door onder andere een te licht verteerbare, geexpandeerde voeding of wanneer de darmflora uit balans is geraakt door een antibioticakuur. Wanneer een hond zo'n tekort heeft, dan gaat de hond zelf proberen om zijn darmflora aan te vullen door viezigheid, vooral ontlasting, te eten. Maar vaak werkt dit negatief of irriterend voor de maag en om die irritatie weg te halen gaat de hond nog meer viezigheid eten. Om deze visuele cirkel te doorbreken adviseren wij om de hond gedurende twee weken vers vlees te geven op basis van min. 60% vuile pens by Farm Food Fresh Pens en Hart compleet. De reden hierachter is met name om de darmflora op te bouwen en/of te onderhouden. Omdat alle droogvoeders steriel zijn, is het belangrijk dat u de eerste maanden, naast uw huidige voer of Farm Food HE, twee dagen per week compleet versvlees met vuile pens (by Farm Food Fresh) geeft. Daarna adviseren wij om een keer in de week een versvlees dag in te plannen, voor het onderhoud van de darmflora.

©Farm Food Hondenvoeding ing. Annelie de Jonge.