Rob's web

Candidiasis

Home - Medisch - Ziekten - Candidiasis


Candidiasis, candidose of candida is een schimmelinfectie (mycose) die veroorzaakt wordt door gistachtige schimmels, voornamelijk Candida albicans. Deze schimmel is bij vrijwel iedereen aanwezig als een normale commensaal, onder andere in de mond, in de darm, op de huid en in de vagina, en vormt met bacteriën een zeker evenwicht. Men spreekt echter van candidiasis wanneer de schimmels een overwicht krijgen op de bacteriën en het biologisch evenwicht verstoord wordt, waardoor een opportunistische infectie ontstaat.

Candida albicans

Candida albicans is een gist die leeft in het maag-darmstelsel en de tractus urogenitalis. Het leeft daar als een zogenaamde commensaal en berokkent gewoonlijk geen schade.

Als gevolg van het gebruik van antibiotica, corticosteroïden en andere medicijnen die een ravage aanrichten in je darmflora, maar ook geestelijke of lichamelijke belasting en slechte voeding (suiker, bewerkte olieën en meel, oftewel: westerse voeding) kunnen de gezonde melkzuurbacterieën vermoord worden waardoor de candida (die resistent is) kan gaan woekeren.

Dit verstoort niet alleen de balans in je darmflora, maar omdat de candida een schimmel is kan deze zich vertakken in sporen en zo via je bloedbaan reizen door je hele lichaam en zich vermomd als gistcel gaan nestelen in je slijmvliezen. Deze zitten verspreid over je hele lichaam en spelen een belangrijke rol voor je immuunsysteem. Dit raakt hierdoor ook verstoord en het gevolg is allergieën, jeuk, geïrriteerd slijmvlies op alle mogelijke plaatsen in je lijf, darmkrampen, verstopping, gasvorming, 'het zuur', schommelende bloedsuikerspiegel, etc.

Onder bepaalde omstandigheden, met name diegene waarbij het natuurlijke afweersysteem het laat afweten (bijvoorbeeld aids, inname van veel antibiotica, een ernstige ziekte, ...) gaat deze gist soms 'overgroeien' en is er sprake van candidiasis. Het kan dan last veroorzaken in bijvoorbeeld de mond, maar ook ter hoogte van de genitalia. Candida albicans kan bij vrouwen zo leiden tot witte vloed. Bestrijding van Candida albicans is dan uiteraard gewenst.

Candida, een veel voorkomende aandoening

Talloze patiënten voelen zich ellendig en vertonen de symptomen van een chronische candida-infectie. Dit, terwijl zij regulier uitgebreid zijn onderzocht, doorverwezen, terugverwezen, herverwezen en afgewezen. En, vaak via de psychiater, zijn aangewezen op het gebruik van symptoombestrijdende neurofarmaca, terwijl hen is verzekerd dat zij op lichamelijk gebied niets mankeren. Toch stellen medewerkers van de Stichting Orthomoleculaire Educatie (S.O.E.) en met de Stichting sympathiserende artsen en therapeuten --dagelijks-- middels fase-contrast microscopisch onderzoek van het directe, onbewerkte en ongekleurde bloedpreparaat, een overmaat aan candida in de gist- en/of schimmelvorm vast. Toch hebben de patiënten wier bloed werd onderzocht geen AIDS, noch manifest kanker. Voorts blijkt middels een specifieke, individueel aangepaste, gist-vijandige therapie, het merendeel van deze, tot dan toe voor hypochonders versleten mensen, enorm te herstellen.

De volgende factoren gelden als de belangrijkste veroorzakers:

Candida en suiker/koolhydraten

Een hoge consumptie van suiker en geraffineerde koolhydraten is bijvoorbeeld een goede manier om candida snel in aantal te laten toenemen. Als je vaak geneesmiddelen zoals antibioticum gebruikt worden de gezonde bacteriën in de darm gedood en komt er plek vrij voor de candida schimmel. Als een candida infectie eenmaal vaste voet gekregen heeft in de darmen dan produceert de candida schimmel toxines (antibioticum) om darmbacteriën te doden zodat de schimmel verder kan groeien. Als je daarnaast nog een drukke baan hebt, veel stress en weinig tijd vrijmaakt voor gezonde voeding zijn alle ingrediënten aanwezig voor het ontwikkelen van een candida infectie.

Schimmelmetabolieten

Schimmels, met name candida albicans, zijn in staat om Arabinose te produceren. Arabinose is een (abnormale) suiker. Arabitol (ook Arabinitol) lijkt op Arabinose en is normaal erg laag in bloedserum van gezonde personen, maar als mensen zieker worden - gekoloniseerd raken - van/door een schimmel, dan stijgt deze waarde. Bij een extreme kolonisatie - invasieve candidiasis - stijgt deze waarde tot 1000 maal de controle groep. Veel literatuur bevestigt deze bevindingen in zowel mens als dier. Waarschijnlijk kunnen mensen arabitol omzetten in arabinose, maar het kan ook door darmbacteriën plaatsvinden.

Bij gezonde mensen vinden we lage waardes van arabitol in het bloed. Bij pasgeborenen, waarschijnlijk door een volledig schimmelvrij maag-darmkanaal, zijn deze waarden enorm laag. Hele hoge waarden van deze suikervorm leiden soms tot hypoglycaemie.

Bij autisten kunnen deze waarden extreem hoog worden. Er zijn gevallen bekend waarbij autisten chronische hypoglycaemie ontwikkelden telkens nadat er een antibioticakuur werd voorgeschreven. Ook bij vrouwen met een vaginale candidiasis vindt men hogere waarden van arabinose. Arabinose kan ook gevormd worden uit glucose. Antioxidanten, zoals glutathion, remmen dit effect. Pentosidine, een AGE met verregaande consequenties AGE's zijn geglycosileerde eiwitten die niet geglycosyleerd zouden mogen worden. Dit in tegenstelling tot eiwitten die ter activatie juist het glycosilatie-proces vereisen (bijv. collageen). Een aldehyde van arabinose kan een binding aangaan met Lysine.

Dit arabinose-lysine molecuul kan zich binden, een crosslink vormen, met Arginine en zo een structuur vormen die we een pentosidine (een AGE) noemen. Deze pentosidine kan zich crosslinken met verschillende proteïnes en kan daardoor niet alleen de vorm maar ook de functie veranderen van een groot aantal proteïnes. Het effect op alle mogelijke lichaamsfuncties kan vernietigend zijn ! Antischimmeltherapie kan deze crosslinking niet ongedaan maken. Het kan alleen nieuwe vorming voorkomen. Alzheimer vertoont net als autisme een verminderde eiwit oplosbaarheid, een toegenomen protease weerstand. Ook daar ontstaan de karakteristieke pathologische structuren genaamd neurofibrillary tangles. Antilichamen tegen deze pentosidinen reageren sterk tegen neurofibrillary tangles en seniele plaques in hersenweefsel bij Alzheimer. In tegenstelling tot weinig of geen reactie in gezonde neuronen in hetzelfde brein! Het lijkt er dus op dat neurofibrillary tangles in Alzheimer worden veroorzaakt door pentosidinen.

Er is ook een verband gelegd met het veelvuldig voorkomen van ontstekingen aan blaas en urinewegen bij Alzheimer. Daarvoor ingezette antibiotica is dan vaak een oorzaak voor schimmelovergroei. Sommige Alzheimer patiënten hebben een hoge arabinose-productie en hebben dus baat bij antischimmel therapie. Autisten met heel hoge waarden aan arabinose hebben in MRI-scans laten zien dat er sprake was van demyelinisatie binnen het brein. Waarschijnlijk zijn de pentosidinen ook hiervoor verantwoordelijk. AGE's worden verder in verband gebracht met ontelbaar veel ouderdomsverschijnselen en aandoeningen zoals osteoartritis, vasculaire ziektebeelden en diabetes.

Hoe dood je de schimmels?

Schimmels kunnen erg hardnekkig zijn en laten zich niet zomaar het kaas van het brood eten. Een schimmel hongerdieet (je geeft ze nauwelijks iets te eten - zie hieronder) kunnen ze vrij lang volhouden. Ze eisen ook dat ze, als er al wat te eten is, het eerst aan de beurt komen. Ikke, ikke, de rest kan stikken is een beetje hun lijfspreuk. Zodra ze een beetje de kans krijgen, komen ze op volle sterkte terug. Kortom, je bent er niet zo een twee drie vanaf. Je kunt ze beter de nek omdraaien dan langzaam uithongeren. Eerst flink verzwakken en ze dan met uithongeren de nekslag geven werkt natuurlijk ook.

Er zijn een aantal natuurlijke middelen die van oudsher bekend staan om hun schimmeldodende eigenschappen. Knoflook is er één van. Bij minimaal twee teentjes verse knoflook per dag krijgen schimmels het erg moeilijk. Ook aan geelwortel, ui, koriander en venkel hebben ze een grondige hekel. Probeer die zaken dan ook regelmatig door je eten te doen. Ook tijm is een kruid dat bekend staat om z'n schimmeldodende eigenschappen. Tea-tree olie (niet puur innemen!) boert wat op maar heeft ook schimmeldodende eigenschappen. Vitamine C vanaf 3 gram per dag (verdeeld over de dag innemen) werkt als een systemische schimmeldoder. Ook cocosolie werkt hier tegen.

Hoe pas je de voeding aan, wat verander je aan je eten?

In wezen voedt je je met natuurlijke spullen. Dingen die onbewerkt en vooral gewoon herkenbaar zijn. (een zak suiker lijkt in niks meer op een suikerbiet...). Veel groente en fruit, regelmatig vis en eieren, af en toe vlees, gezonde vetten (olijfolie), noten, zaden en kiemen. Als 'zoetmiddelen' zijn agavesiroop en stevia toegestaan (verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkel of via internet). Gedroogde zuidvruchten, abrikozen, dadels, vijgen, rozijnen zijn oké (even nakijken of er in de fabriek geen glucosestroop over is gegaan - dat staat op de verpakking).

De orthomoleculaire therapie

Het uitsluitend toepassen van het dieet zal wel steeds enige verbetering geven, maar zal uiteindelijk geen echte genezing bewerkstelligen, omdat daarvoor zeer krachtige maatregelen noodzakelijk zijn, die:

Antimycotisch werkzaam zijn. Daartoe wordt gebruik gemaakt van een sterk caprylzuur-preparaat (680 mg per capsule). Caprylzuur, een kortketenig vetzuur uit kokosolie, bezit het vermogen om de membranen van candida-schimmels te desintegreren, waardoor de weerstand van deze organismen snel afneemt. Dit product is ons inziens het enige product ter bestrijding van uitgezaaide candida dat effectief systemisch werkt. Het wordt namelijk als 'gewoon' vetzuur door alle (lipofiele) weefsels geaccepteerd.

Het immuunsysteem krachtig versterken. Hiervoor komen meerdere preparaten in aanmerking, maar de meest toegepaste stoffen zijn thymus concentraat en calcium ascorbaat in mega-dosering.

De darmflora normaliseren. Het gebruik van een sterk geconcentreerd darmbacterie-preparaat, afgeleid van humane stam, bestaande uit acidofilus- en bifidumbacteriën is daarbij essentieel. Het is van groot belang dat de bacteriën van humane stam afkomstig zijn, omdat onderzoek heeft aangetoond dat de innestelingsgraad van deze bacteriën in de darm veel hoger ligt dan die bij van dierlijke stammen afgeleide soorten. Voorts is van dit soort bacterie nog nimmer een allergische reactie gemeld, waar dit met de niet-humane soorten wel regelmatig het geval is. Eveneens essentieel is het gebruik van boterzuur, waardoor het milieu voor de goedaardige darmbacteriën verbetert, en ook reparatie van de geperforeerde, semipermeabele darmwand versneld plaatsvindt.

In sterke mate bijdragen tot algeheel herstel. Hiervoor komen meerdere stoffen in aanmerking. Abrikozenpittenpoeder bevat als werkzame stof amygdaline, één van de sterkst werkzame hydroxylradicaal-bestrijders. Bovendien draagt amygdaline bij tot een snelle verbetering van de constitutie van de candida-patiënt, waardoor onder meer ook de genezingskansen toenemen.

Uit EAP-testen komt naar voren, dat borium en mangaan tekort zijn bij alle candida-patiënten en dat suppletie de gisttolerantie verhoogt. Pancreas concentraat verbetert de secretie van de alvleesklier en daarmee de spijsverteringsprocessen, die bij vrijwel alle candida-patiënten onder druk staan.

Bron: St Orthomoleculaire educatie

Candida dieet

Een candida infectie kan voorkomen in de darmen, in de vagina (witte vloed) en tussen de tenen (zwemmers eczeem). Lees meer over de darmflora en schimmels elders op deze website.

Wat je kunt doen is het volgende:

Dit dieet vier weken volhouden. Daarna (of tijdens het dieet al) probiotica, caprylzuur en betacaroteen halen bij een natuurdrogist. Probiotica voor verder herstel van de darmflora, caprylzuur omdat de candida hier absoluut niet tegen kan en betacaroteen omdat het als Provitamine A de slijmvliezen herstelt en niet giftig is (in tegenstelling tot gewone vitamine A dat bij te hoge doses wel giftig is, neemt het lichaam bij betacaroteen net zoveel vitamine A op als nodig is). Vergeet ook niet standaard minimaal twee gram vitamine C per dag te nemen, minimaal vijf gram als je een griepje of verkoudheidje voelt aankomen. Het goedkoopst is gewoon als ascorbinezuur in poedervorm halen en opgelost in water drinken - één theelepel is al ongeveer vijf gram! Cat's Claw is ook een prima immuunbooster, vergelijkbaar met echinacae, maar beter omdat deze ook schimmels e.d. aanpakt. Het is als voedingssupplement maar ook als thee te koop. De thee is goedkoper en je krijgt de werkzame stof puurder binnen.

Gaandeweg kun je weer proberen zoete vruchten, gistprodukten en schimmels te eten. Je lichaam reageert dan weer zuiver en zal vanzelf aangeven waar het wel en niet tegen kan. Uitkijken blijft het met dit soort produkten! Suiker blijven vermijden. Ons lichaam heeft GEEN externe suiker nodig, maar maakt zijn eigen suiker uit langzame koolhydraten (groente, volle graanprodukten) die het vervolgens langzaam in de bloedbaan afgeeft. Antibiotica uitsluitend gebruiken in levensbedreigende situaties.

Een candidatest vind je op: www.lilith.demon.nl/div/candida-test.html

Candida albicans: nieuwe inzichten