Rob's web

Autoradio

Een autoradio is een radio-ontvanger die is ingebouwd in een auto. De autoradio was de vroegste toepassing van elektronica in auto's. En niet de benzineauto, maar de stoom- en de elektrisch aangedreven auto waren de eerste 'mobiele radiostations'.

Cadillac was de eerste automobielfabrikant die de autoradio in haar modellen als optie aanbood. Reeds in 1922 werd er een Burndept-toestel in deze auto's gemonteerd.

De golf sloeg ook over naar Europa. Daar bood Citroën in 1925 als eerste een autoradio aan waarna het Engelse Crossley in 1933 een autoradio aan als optie. Gevolgd door Hillman en een jaar later de Triumph Dolomite. Fiat bouwde in 1935 in een aantal modellen de radio standaard in. In 1971 kwam Philips met de autoradio met stereo-FM.

Voor het beschikbaar komen van geschikte transistoren werden de radio's met buizen uitgevoerd. Dit waren 12 V buizen of gewonen buizen met een omvormer.

In latere jaren werden compactcassette decks in de radio gebouwd die tot de uitvinding van de CD als eigen bron gebruikt werden. Naast een ingebouwde cd speler was ook de optie van een CD-wisselaar mogelijk welke elders in de auto gemonteerd werd.

Moderne toestellen hebben ook een MP3 optie, die met een USB stick of CD gebruikt wordt. Ook een hansfree functie met bluetooth is mogelijk zodat deze dan als hands-free set werkt.

ISO 7736 - Inbouw grootte

In de jaren 60 hadden autoradio's een driegats systeem. Twee ronde voor de draaiknoppen en een rechthoekige voor de afstemschaal en drukknoppen.

Driegats radio

Tegenwoordig woorden grote rechthoekige openingen gebruikt waarin de gehele ontvanger unit wordt ingeschoven. Hiertoe word een metalen frame in het gat geplaatst en hierin gaat de ontvanger.

Autoradio's waren oorspronkelijk slechts verkrijgbaar als 1-DIN, ook wel enkel DIN genoemd. 2-DIN autoradio's zijn twee keer zo groot.

1-DIN (enkelDIN)180 × 50 × 150 mm
2-DIN (dubbelDIN)180 × 100 × 150 mm

1 din radio 2 din radio
Links 1 DIN en rechts 2 DIN radio's.

2-DIN systemen hebben vaak een display scherm waar bv ook het beeld van de achteruitrij camera getoond kan worden. Ook wordt deze bij sommige types voor satnav gebruikt.

Auto's waarin een systeem apparaat ingebouwd zit hebben vaak afwijkende maten. Vervanging door een 2-DIN systeem is dan vaak onmogelijk en men moet een defect exemplaar door een originele (vaak dure en dan slecht verkrijgbare) vervangen.

ISO 10487 - Electrische aansluitingen

ISO connector

Alvorens de ISO-stekker in de radio te steken eerst testen of de spanningen op de juiste pennen staan. Op A4 moet +12 V staan als de auto uitgeschakeld is. Op A7 mag alleen spanning staan als het contactslot op accessoire of aan stand staat.

ISO stekkers

Indien deze pennen verwisseld zijn de draden door knippen en kruislings aansluiten. VW heeft dit o.a verwisseld.

Heeft u een elektrisch uitschuifbare antenne dan eerst testen in de uitstand door pin 4 en 5 met een draadje door verbinden zodat de antenne uitschuift. Bij het verbreken moet de antenne weer inschuiven.

Heeft de auto eigen type stekkers voor luidsprekers en spanning, dan hiervoor een verloopset aanschaffen of deze door ISO stekkers vervangen. Hiervoor zijn connectors met draad eindjes te koop. Knip de auto stekkers eraf en verbind de bedrading dan met de ISO stekkers.

Er zijn radio's die een eigen connector hebben. In de doos wordt dan een kabelset meegeleverd met ISO stekkers aan een kant. Heeft de radio ISO connectors dan steek je de ISO stekkers direct in de radio.

Connector A
PinDraadkleurGebruik
1 Snelheids signaal (optioneel)
2bruinTelefoon mute
3 Niet gebruikt
4geel+12 V constant
5blauw
blauw/wit
Antenne motor
Versterker remote on
6oranje/witDisplay verlichtings regeling
7rood+12 V geschakeld
8zwartMassa

Muting werkt door pen 2 aan massa te leggen. Er kunnen meerdere apparaten te gelijk deze lijn sturen en kunnen tegelijk aangesloten worden. U kunt de werking testen door een draadje maar massa er tegen te houden.

De luidspreker draden mogen GEEN contact met massa maken. De luidsprekers worden vaak in een H-brug aangestuurd. Dit is een symmetrisch systeem.

Connector B - Luidsprekers
PinDraadkleurGebruik
1paarsRechts achter +
2paars/zwartRechts achter -
3grijsRechts voor +
4grijs/zwartRechts voor -
5witLinks voor +
6wit/zwartLinks voor -
7groenLinks achter +
8groen/zwartLinks achter -

Op de luidspreker zitten twee schuif verbindingen. De brede is de plus en de smalle de min.

LS aansluitblok

Inbouwen en inregelen

Lees eerst de inbouw beschrijving die door de fabrikant wordt meegeleverd. Lees dan ook eerst de gebruiksaanwijzing door zodat we gelijk met het inregelen kunnen beginnen.

  1. Monteer het frame waarin de radio komt en zet deze goed vast.
  2. Sluit alles aan.
  3. Schuif de radio in maar NIET helemaal. Mogelijk moet hij er weer uit als iets niet goed werkt.
  4. Zet het contact aan op acc.
  5. Zet de radio aan als dat niet automatische gebeurd.
  6. Draai het volume naar een lage stand.
  7. Zet de radio op FM en laat de tuner naar een zender zoeken. Deze stopt als het er een vindt.
  8. Als je geen geluid hoor draai langzaam het volume omhoog. Als het stil blijft niet doordraaien naar max maar weer terug en uitzoeken waarom je niets hoort. Is de antenne wel goed?
  9. Heb je geluid dan eerst deze zender op plaats 1 opslaan. Als je de stroom connector los moet halen dan weer op punt 4 beginnen want alle instellingen zijn verloren.
  10. Zet de auto uit. De radio moet nu ook uitgaan.
  11. Zet na 30 seconden de auto weer aan en kies radio programma 1 en kijk of de zender direct wordt weer gegeven die opgeslagen was. Zoniet dan eerst de 2 12 V lijnen controleren.
  12. Als dit goed werkt dan kunnen we verder.
  13. Als de mute is aangesloten op een carkit met de telefoon een gesprek opbouwen en kijken of de muziek wegvalt en bij het ophangen weer terug komt.
  14. Zet de toonregeling eerst op 0 voor alle regelaars inclusief equalizer. Zet de balans en faders op 0 als dit nog niet het geval is. De equalizer mogelijk op custom zetten an dan alls op 0.
  15. Draai het volume op tot een redelijk niveau en luister of alle luidsprekers werken.
  16. Met je hoofd in het midden van de cabine moet het geluid uit alle luidsprekers ongeveer gelijk in sterkte zijn, dus niet op de bestuurders plaats. Zonodig met balans en fader corrigeren.
  17. Klinkt een van de luidsprekers slecht uitzoeken waarom.
  18. Toon regeling en equalizer zijn normaal niet nodig, maar soms kan een kleine correctie nodig zijn. In de opname studio wordt dit optimaal ingesteld.
  19. Test nu de CD speler en de rest.
  20. Als alles goed werkt kan de radio geheel worden ingeschoven.
  21. U kunt nu uw voorkeurzenders programmeren.

Volgens wettelijke regels dient de radio niet buiten de auto hinderlijk hoorbaar te zijn en u moet het geluid van het overige verkeer kunnen waarnemen. Hiervoor kunnen boetes worden geven als de muziek in de auto hinderlijk is. De auto is geen mobiel discotheek.