Rob's web

Solid state relay

Een halfgeleiderrelais (Engels: solid-state relay, SSR) is principieel gezien geen relais want het heeft geen bewegende delen. Toch kan deze component als relais beschouwd worden, omdat het mogelijk is een secundaire kring te schakelen door een vastgelegd signaal op de ingang aan te leggen.

Werking

Blokschema solid state relay

Als aan de ingang van het halfgeleiderrelais een gelijkspanning wordt aangelegd met de juiste polariteit zal de inwendige led oplichten. Deze zal de fototransistor belichten, waardoor een stroom zal vloeien. Deze stroom zal in het triggerblok worden omgezet naar een puls die de triac doet geleiden. Zolang de spanning gehandhaafd blijft zal de triac in geleiding zijn (bij benadering: zie onder bij "Nadelen").

De fototransistor mag enkel een lichtinval opmerken bij het oplichten van de led. Daarom wordt het halfgeleiderrelais altijd geleverd in een zwarte behuizing, zodat uitwendig licht de werking niet kan beïnvloeden.

Een triac dooft steeds bij het nulpunt. Dankzij het triggerblok, of nulpuntschakelaar, zal de triac weer ontsteken bij de volgende nuldoorgang. Dit verklaart waarom bij het aanleggen of afsluiten van de aangelegde gelijkspanning een reactie aan de uitgang niet direct, maar met een kleine vertraging optreedt. Niet elk halfgeleiderrelais hoeft een nulpuntschakelaar te bevatten.