Rob's web

Resetschakeling voor TTL circuits

Als in een schakeling flipflop's gebruikt worden dan is het meestal nodig dat deze circuits na het inschakelen van de voeding geset of gereset worden.

Indien het set-reset signaal alleen van de voedingsspanning afgeleid kan worden, kan de volgende schakeling worden toegepast.

Fig 1
Fig 1: Schema van de automatische reset-schakeling.

Eigenschappen

  1. De uitgang van de schakeling levert het set-resetsignaal voor de flip-flop's als na het inschakelen de voedingsspanning voor TTL circuits (= 5 V ± 5%) binnen het tolerantie-gebied is gekomen (max. set-resettijd = 150 msec.) (zie fig. 2).
  2. Als de voedingsspanning daarna meer dan 4 msec beneden 4,5 V komt worden de flipflop's weer geset en gereset. Ook bij snel uit- en inschakelen van de voeding zal een gedefinieerde set-reset puls gegenereerd worden (zie fig. 3).

Fig 2

Fig 3

Beschrijving

De uitgang van T3 blijft nog 150 msec "hoog" nadat de voedingsspanning een waarde van 4,5 V bereikt heeft (zie fig. 2). De voeding zal binnen deze tijd zijn eindwaarde bereikt hebben, zodat de flipflop's geset of gereset zijn.

De set-resettijd wordt verkregen door middel van een RC netwerk. Als de voeding ingeschakeld wordt dan gaat C2 zich via R6 en R7 opladen, want T2 is niet in geleiding. Wanneer de voedingsspanning groter dan UD1 + UD3 + UD4 + UbeT2 wordt, dan gaat T2 in geleiding. Als de voedingsspanning meer dan 2,8 V is en T1 is niet in geleiding, dan wordt C2 via R7 en T2 ontladen.

Als T1 in geleiding komt, dan gaat T2 uit geleiding en kan C2 zich via R6 en R7 opladen. T1 gaat in geleiding als R2 / (R1 + R2) × Vp groter is dan UbeT1 + UD2, dat wil zeggen als Vp = 4,5 V gaat T1 geleiden en gaat C2 zich dus opladen.

Indien UC2 groter is dan Ups + UD6 + UbeT3 gaat T3 in geleiding en uitgang B gaat "hoog".

De tijd die nodig is om van UC2 = VceT2 = 0,35 V tot UC2 = 2,1 V te komen is de set-resettijd van 150 msec. De ontlaadtijd van C2 bedraagt ongeveer 5R7C2 tijden d.i. 4 msec.