Rob's web

Pulsgenerator

Daar deze schakeling in de prijsvraag 'aktie voor aktie' een zeer behoorlijke waardering kreeg (winnaar 4e prijs!) werd van dit ontwerp een print vervaardigd en volgt hier nogmaals een korte bespreking van deze pulsgenerator. In deze schakeling is IC 1 geschakeld als astabiele multivibrator. Deze geeft pulsen af, waarvan de herhalingstijd bepaald wordt door R 1, PI, R2 en de met Si gekozen kondensator. Deze pulsen worden gebruikt om IC2, welke als monostabiele multivibrator is geschakeld, te triggeren. De lengte van de aldus gevormde pulsen wordt bepaald door R11 , P2 en de met S2 gekozen kondensator.

Het differentiërend netwerk C12, R4 dient om te zorgen dat de pulsen aan de ingang van IC2 nooit langer kunnen zijn dan de lengte van de gewenste puls. De zenerdioden D1 en D2 aan de ingangen van de NAND-schakeling N4 zijn aangebracht om ongewenste pulsen af te voeren en tevens om de ingangen tegen overbelasting te beveiligen.

N4 is nodig om via de gate-ingang met een logische '0' de reeks pulsen te kunnen onderbreken.

De generator heeft drie uitgangen. De eerste uitgang levert pulsen op TTL-nrivo, terwijl de tweede uitgang het logisch komplement van de eerste levert, eveneens op TTL-nivo. Van de derde uitgang kunnen pulsen met een regelbare amplitude, tot maks. 15 V, worden afgenomen.

Met schakelaar S4 in de stand 'ss' kan door omzetten van schakelaar S3 een 'single-shot'-puls worden gegeven. De kondensatoren CX (waarde tussen 47 en 100 nF) worden direkt bij de voedingspunten van de IC's aangebracht en dienen om onderlinge storing te voorkomen.

Fig 1

Fig 2

Fig 3