Rob's web

7 watt IC versterker

Het gebruikte IC TBA 810 is al enkele jaren verkrijgbaar en de prijs van deze 7 watt versterker is tot een zeer aanvaardbaar nivo gedaald. Dit IC is kortsluitvast en thermisch begrensd, waardoor het een lang leven tegemoet kan zien.

Zonder koelplaat geeft de TBA een vermogen af van 1 watt bij een voedingsspanning van 6 volt en een luidsprekerimpedantie van 4S2. Bij 16 volt voeding en met koelplaat bedraagt het vermogen nagenoeg 7 watt. Hiervoor is een ingangsspanning van 240 mV nodig.

Indien men genoegen neemt met een wat geringer vermogen, zijn ook 8 Ω luidsprekers bruikbaar.

De ingangsimpedantie van de schakeling is ca. 1 MΩ, waardoor het mogelijk is om direkt een kristal-element aan te sluiten. Indien deze hoge ingangsweerstand niet nodig is, mag P1 in waarde worden verlaagd.

De TBA 810 is verkrijgbaar in twee uitvoeringen, resp. met de toevoegingen S en AS, die zich onderscheiden door een verschillende vorm van de koelvinnen. De hier gegeven schets voor de koelvin is bedoeld voor de -S uitvoering. Bij de -AS uitvoering zal de koelvin enigszins moeten worden aangepast.

Het frekwentiegebied van de versterker loopt binnen 3 dB van 40 Hz tot 18 kHz.

Attentie: Bij de nummering van de pootjes van het IC is de brede koelvin niet meegeteld, vandaar dat het hoogst voorkomende getal 12 is.

De aangegeven spanningen zijn gemeten bij een voedingsspanning van 16 volt.

Fig 1

Fig 2

Fig 3