Rob's web

Simmetrische voeding

Fig 1

Met behulp van twee instelbare voedings-IC's* en een operationele versterker is het mogelijk een instelbare simmetrische voeding te maken die maksimaal 1 ampère kan leveren. Komt een van de twee stabilisatie-IC's in de stroombegrenzing, dan daalt ook de spanning van het andere IC, zodat de uitgangsspanning toch simmetrisch blijft.

De schakeling bestaat in feite uit een positieve (78 G) en een negatieve (79 G) regelaar die onafhankelijk van elkaar instelbaar zijn met resp. P 1 en P2 . Desgewenst is het dus ook mogelijk de schakeling een dubbele asimmetrische spanning te laten leveren.

Om de werking van de schakeling te begrijpen is het echter eenvoudiger om uit te gaan van een simmetrische uitgangsspanning. In dit geval is de spanning op het knooppunt van R2 en R3 nul volt zolang de uitgangsspanningen precies even groot zijn.

Wordt nu door een of andere oorzaak de positieve spanning hoger, dan zakt de nulpotentiaal van de 78 G omdat de uitgang van de 741 in negatieve zin verandert. Hierdoor wordt de uitgangsspanning weer op de oorspronkelijke waarde teruggeregeld.

De maksimale ingangsspanning is gelijk aan de maksimum voedingsspanning van de 741 en mag niet hoger zijn dan 36 volt. De laagste uitgangsspanning wordt bepaald door de laagste uitgangsspanning van de 78 G, te weten 5 volt.

Fig 2