Rob's web

Signaalgever

Een eenvoudig en goedkoop instrumentje dat zeer goede diensten kan bewijzen bij het testen van versterker-schakelingen.

De in de handel verkrijgbare signaalgevers leveren meestal een blokvormige spanning af met een frekwentie van 1 kHz. De praktijk wijst echter uit dat een ritmische onderbreking van dit signaal (dus 'pieppiep-piep' in plaats van 'pieeeeeeeep') het testen vergemakkelijkt. Deze signaalgever onderscheidt zich op dit punt dan ook van de meeste van zijn familieleden.

Het schema

Fig 1
Fig 1. Schema.

Bij het bekijken van het schema wordt meteen duidelijk dat de signaalgever in wezen slechts uit twee astabiele multivibrators bestaat.

De met N3 en N4 opgebouwde AMV wekt de eigenlijke testtoon op. De frekwentie van dit signaal ligt in de gegeven dimensionering rond 1 kHz. De testtoon wordt periodiek onderbroken door de rond N1 en N2 opgebouwde AMV. De signaal/pauze-verhouding kan naar believen worden veranderd door de waarden van de frekwentiebepalende komponenten R1, R2, C2 en C3 te wijzigen. Een optische kontrole van de frekwentie van de AMV met N1/N2 is mogelijk met LED D3. Deze LED wordt gestuurd door transistor T1.

De als darlington geschakelde transistoren T2 en T3 verbeteren door hun hoge versterking de flank-steilheid van het opgewekte signaal en zorgen bovendien voor een lage uitgangsimpedantie. De amplitude van het uitgangssignaal is met P1 instelbaar.

De dioden D1 en D2 beveiligen de signaalgever tegen ongewenste spanningen die op de uitgang kunnen voorkomen. Indien men met de signaalgever ook huizenschakelingen wiI gaan testen, moet kondensator C6 bestand zijn tegen de hoogste spanning die in de te testen schakeling voorkomt.

Daar de signaalgever met zeer weinig stroom tevreden is (ca. 7 mA), kan de voeding bestaan uit vier in serie geschakelde knoopcellen van 1,4 V.

Fig 2
Fig. 2. Printlayout

R1,R2,R5,R610 M
R3100 k
R4470 Ω
R727 k
P11 k (instel)
Cl100 µ / 6 V
C2,C3470 n
C4,C5100 p
C6100 n / 250 V (zie tekst)
IC1CD4011
T1TUP
T2,T3 TUN
D1,D2DUS
D3LED
S1schakelaar 1 x in
B4 x knoopcel 1,4 V