Rob's web

Afstemindikator

Deze schakeling is bedoeld als vervanging van het draaispoelinstrument met middenpunt-instelling (ook wel balansmeter genaamd), dat in veel ontvangers als afstemindikator wordt gebruikt. Met deze draaispoelloze indikator is een zeer snelle en nauwkeurige afstemming mogelijk.

Gewerkt wordt met twee stuks van de, helaas altijd nog wat prijzige, twee-kleurenLED's, waarbij het de bedoeling is om de zenderinstelling van de ontvanger zodanig af te stemmen dat de kleur van de beide dubbel-LED's gelijk is.

Fig 1
Fig. 1.

Als ingangssignaal wordt het gedemoduleerde middenfrekwentsignaal van een ontvanger gebruikt. Zolang dit DC-nivo veel hoger is dan de met P2 ingestelde basisspanning van T4, zal transistor T3 sperren en T4 geleiden, zodat de rechter LED van dubbel-LED D3 (zeg, de groene) en van D4 (zeg, de rode) zal oplichten. Wordt de ingangsspanning lager, dan zal T3 langzaam in geleiding komen en zal op een bepaald punt (instelbaar met P2) T4 gaan sperren; dan is het omgekeerd en zal D3 een rode en D4 een groene kleur hebben.

Het zal duidelijk zijn dat in het overgangsgebied tussen deze twee uiterste standen, D3 en D4 een mengkleur te zien geven van hetzij roodachtig groen danwel groenachtig rood. Op het punt dat de ingangsspanning en de met P2 ingestelde spanning precies aan elkaar gelijk zijn, moet deze mengkleur het exakte midden houden tussen in dit geval - rood en groen. De grootte van het overgangsgebied is met P1 instelbaar.

Het prettige bij dit alles is dat de totale lichtintensiteit van de dubbel-LED's D3 en D4 steeds gelijk blijft omdat de stroom konstant wordt gehouden door de stroombronnen T1 en T2.