Rob's web

Mikrofoon-voorversterker

Deze vrij konventioneel opgebouwde voorversterker is speciaal bedoeld voor laagohmige mikrofoons en munt uit door een grote uitstuurbaarheid en een zeer lage ruisbijdrage. De maximale versterking ligt in de buurt van 200 maal; afhankelijk van de gevoeligheid van de gebruikte mikrofoon kan de versterkingsfaktor worden aangepast door variatie van de waarde van weerstand R3, waarvoor als gemiddelde waarde zo'n 22 k kan worden aangehouden.

Fig 1
Fig. 1.

De lage ruisbijdrage (die met de in het elektuurlab beschikbare middelen niet te meten bleek) is o.a. verkregen door een zeer nauwkeurige impedantie-aanpassing van de ingang. Optimale resultaten worden daarom uitsluitend bereikt bij toepassing van mikrofoons met een impedantie van 500 à 600 ohm. Voor 200 ohm mikrofoons moet R4 worden verkleind tot 220 ohm en C1 worden vergroot tot 4µ7. Voor perfektionisten is het uit 'ruiloverwegingen' de moeite waard om voor R3 ... R6 metaal-filmweerstanden te gebruiken en kondensator C1 niet uit te voeren als elko maar samen te stellen uit parallelgeschakelde MKMkondensatoren.

Nog enkele gegevens:

Bij een ingangssignaal van 3,5 mVtt werd bij maximale versterking een uitgangssignaal verkregen van 800 mVtt. Het maximale uitgangsnivo bleek te liggen bij 10 Vtt; hiervoor was aan de ingang 50 mVtt nodig. Het frekwentiebereik bleek binnen 3 dB recht te lopen van 50 Hz-100 kHz.