Rob's web

100-60-deler

Moduletechniek neemt in de elektronica een steeds groter wordende plaats in. De eigenschappen van grote elektronische systemen kunnen momenteel ingrijpend worden gewijzigd door het uitwisselen van een bepaalde module.

Iets van deze moduletechniek is terug te vinden in de drie op deze pagina afgedrukte schakelingen, welke op verschillende manieren met elkaar kunnen worden gekombineerd. Dit biedt de mogelijkheid een teller-systeem te bouwen met mogelijkheden die sterk van het gebruikelijke afwijken. Het aan elkaar knopen van de delen vergt soms geen, soms slechts enkele extra komponenten, zodat het naar eigen inzicht kombineren van deze schakelingen weinig problemen zal opleveren.

Fig 1
Fig. 1.

De eerste module is een teller met twee funkties; naar keuze (omschakelbaar met S2) is de schakeling bruikbaar als 100- of als 60-deler. Deze getallen zijn uiteraard niet toevallig gekozen. Voor normaal telwerk wordt de teller in de stand ÷ 100 gebruikt. De stand ÷ 60 maakt echter ook het tellen van tijdseenheden mogelijk, namelijk sekonden en minuten. Bij het in kaskade schakelen van twee van deze modulen wordt dus een volwaardige 4-dekadenteller verkregen met een zeer simpele omschakelmogelijkheid voor tijdmeting. Uitbreiding tot meer dekaden is natuurlijk mogelijk. Het is uiteraard noodzakelijk dat bij bovenvermelde toepassing S1 en S2 alle modulen tegelijkertijd bedienen.