Rob's web

12-24-60-100-deler

Als logisch vervolg op de 100/60-deler een meer uitgebreide versie, die ook de deelfaktoren 12 en 24 in zijn keuzepakket heeft. Hiermede wordt de mogelijkheid geopend om de telmodulen te kombineren tot een digitale klok, tijdschakelaar enz.

Het is natuurlijk ook mogelijk een module vast te programmeren op een van de deelverhoudingen. In de meeste gevallen kan dan een deel van de hier gegeven schakeling vervallen. De programmering van de 12/24/60/ 100-deler gebeurt door de gewenste telstand uit te dekoderen en aan de resetingangen van de IC's toe te voeren. De tabel toont hoe de keuze van de deelwaarden kan worden ingesteld. Wanneer de keuze-ingangen worden voorzien van een pull-down weerstand van 680 Ω, dan kan voor het omschakelen worden volstaan met een enkelpolige vierstanden draaischakelaar.

De delerkombinatie zal over het algemeen de twee laatste dekadeplaatsen in een telsysteem opvullen. Bij deze schakeling is dan ook afgezien van een gekompliceerde uitgangsschakeling. Bij iedere deelfaktor hoort een aparte uitgang (zie tabel).

Fig 1
Fig. 1.