Rob's web

Frekwentiesynthesizer voor blokspanningen

Deze frekwentiesynthesizer wekt blokspanningen op met een frekwentie die met stappen van 1 kHz instelbaar is tussen 1 kHz en 999 kHz. Centrale komponent in de schakeling is het phase-locked-loop IC 4046 (IC6).

Fig 1

Dit IC bevat een blokgolfoscillator waarvan het uitgangssignaal terecht komt op pen 4. Dit signaal wordt toegevoerd aan een drietal tientellers die het signaal in frekwentie delen door een met de drie tienstandenschakelaars S1 ... S3 ingesteld geheel getal. De gedeelde frekwentie wordt in de vorm van de resetpuls van de tellers toegevoerd aan flipflop FF2 die de frekwentie nog een keer door twee deelt en het signaal omvormt tot een symmetrische blokspanning. Dit signaal wordt toegevoerd aan een van de beide ingangen van de fasekomparatorschakeling in het phase-locked-loop IC. Aan de andere ingang van deze fasekomparatorschakeling (pen 14) wordt een symmetrische blokspanning aangeboden die afkomstig is van flipflop FF1 en de halve frekwentie heeft van het door oscillator N1/N2 opgewekte 1 kHz-signaal. De oscillator in IC6 levert nu een signaal waarvan de frekwentie zodanig bijgeregeld wordt dat de beide ingangssignalen van de fasekomparatorschakeling een konstante faserelatie, en dus dezelfde frekwentie bezitten. Gevolg is dat de signalen op de klokingangen van de beide flipflops eveneens in frekwentie overeenstemmen, en dat dus het kloksignaal van FF2 1 kHz bedraagt. Op de klokingang van IC5 moet dan een signaal staan van 1 kHz x het door de drie schakelaars ingestelde getal.

De kwaliteit van de schakeling staat of valt met die van de oscillator die zorgt voor het kloksignaal van FF1 (N1, N2) en met name met de frekwentiestabiliteit daarvan. Het kan dan ook zin hebben deze oscillator te vervangen door een nauwkeurige en stabiele kristalgestuurde oscillator.

Het lek van Elektuur

Van IC6 moet pen 5 aan massa gelegd worden. Bij een 'open' inhibit-ingang is de VCO uitgeschakeld.