Rob's web

MOSFET's testen

Fig 1
Figuur 1. De multimeter als MOSFET-tester. Op de aangegeven wijze kunnen N-channel-MOSFET's op gebreken gekontroleerd worden. Verwisselt men de meetsnoeren, dan is deze testmethode ook geschikt voor P-channeltypen.

Eenvoudige en goedkope test- en meetmetoden zijn altijd interessant vinden wij. Hier gaat het om een supersimpele "tester" voor power-MOSFET's - dus voor die zware jongens die bijvoorbeeld in onze Crescendo-eindversterker (Elektuur, december '82) zijn toegepast.

Hoewel een "echte" test alleen met de hulp van dure meetinstrumenten uit te voeren is, kan men ook met een multimeter een zeer betrouwbare goed/fout-indikatie krijgen. De testprocedure heeft betrekking op N-channel FET's, maar door de meetsnoeren te verwisselen kunnen ook P-channel typen worden getest.

Tussen gate en source

Tussen drain en source

Omdat er nu sprake is van een sperrende diode tussen drain en source, mag de meter niet uitslaan. Worden de snoeren verwisseld ("+" aan de drain, "-" aan de source), dan moet er wel een uitslag te zien zijn. Klopt alles tot zover, dan is men er zeker van dat de desbetreffende MOSFET prima in orde is. Overigens zal men bij de in de Crescendo toegepaste typen 2SK135 en 2SJ50 niet zo gauw een defekt exemplaar tegenkomen. Wij hebben de ervaring dat die MOSFET's erg betrouwbaar zijn en dat ze bepaald wel tegen een stootje kunnen!