Rob's web

Blokkendoos met variabele pulsbreedte

Fig 1

Deze eenvoudige blokgolfgenerator is opgebouwd rond twee 555 timer-IC's. De periodetijd en de pulsbreedte kunnen hierbij worden ingesteld. De eerste timer, IC1, werkt als blok-golfgenerator. Deze levert een symmetrische blok, waarbij de symmetrie wordt verzorgd door de twee diodes bij P1'. Met schakelaar S1 kunnen vijf bereiken worden gekozen. Met de aangegeven kondensatorwaarden loopt het frekwentiebereik van 1 Hz tot 100 kHz. In elk bereik kan men de frekwentie instellen met potmeter P1. De uitgang van deze trap kan een stroom van maximaal 100 mA leveren.

Het tweede gedeelte van de schakeling, IC2, is geschakeld als monostabiele multivibrator. De trigger-ingang van IC2 reageert op elke neergaande flank van het door IC1 geleverde signaal. De mono-tijd, en daarmee de pulsbreedte van het uitgangssignaal, kan ook hier weer worden ingesteld met behulp van een vijfstandenschakelaar (S2) en een potmeter (P2). De uitgang voor het pulsbreedtegeregelde signaal kan ook 100 mA leveren.

De voedingsspanning voor de schakeling mag liggen tussen 5 en 18 V. Zonder belasting aan de uitgangen is de stroomopname van de schakeling ongeveer 10 mA.