Rob's web

°C-sensor

Wat hier beschreven wordt, is gegarandeerd de kleinste schakeling uit deze halfgeleidergids. Schakeling is eigenlijk al een te groot woord; het is gewoon een enkel onderdeel(tje), waarvoor het welbekende spreekwoord "klein maar fijn" zeker opgaat! Maar nu ter zake. De LM35 is een temperatuursensor die een uitgangsspanning levert die rechtevenredig is met de gemeten temperatuur in graden celsius. Dit betekent 0°C geeft een uitgangsspanning van 0 V. Voor elke graad temperatuursverhoging neemt de uitgangsspanning 10 mV toe. Bij 19,8°C hebben we dus een spanning van 0,198 V.

Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere sensoren die in kelvin gekalibreerd zijn. Wil men namelijk met zo'n sensor de temperatuur in °C meten, dan moet eerst een zeer stabiele referentiespanning afgetrokken worden.

Een verder voordeel van de LM35 is het lage stroomverbruik; minder dan 60 µA, waardoor batterijvoeding zonder meer mogelijk is, terwijl bovendien heel weinig vermogen gedissipeerd wordt, waardoor fouten ten gevolge van eigen opwarming zeer klein blijven (< 0,1°C bij Ub = 4 V).

De sensor kan direkt aangesloten worden op een digitale- of analoge multimeter.

Een andere interessante mogelijkheid is natuurlijk het aansluiten van de sensor op de analoge ingang van een computer, die dan gelijk de meetgegevens kan verwerken of opslaan.

Zo'n analoge ingang voor de Junior computer staat elders in deze halfgeleidergids beschreven (A/D-konverter voor PP). De sensor kan bij die schakeling zonder meer direkt op de ingangsklemmen worden aangesloten.

De nauwkeurigheid van de LM35/LM35C bedraagt 0,4 °C (typical) bij 25°C.

Tot slot nog enkele punten waarop men moet letten:

Fig 1
Figuur 1.