Rob's web

Overspanningsbeveiliging

Foto 1

Het kan voorkomen dat door bliksem-ontladingen of het schakelen van zeer grote belastingen op de netspanning kortstondige spanningspulsen ontstaan die vele malen groter zijn dan 220 V. Ondanks zijn korte levensduur kan zo'n stoorpuls desastreuze gevolgen hebben voor de op het net aangesloten apparatuur. Men kan een netgevoed apparaat vrij effektief beveiligen tegen zulke stoorpulsen door gebruik te maken van varistoren. Zo'n varistor is in staat om gedurende enkele mikrosekonden ettelijke kilo-ampères te verwerken.

In het afgebeelde schema is een beveiligingsschakeling getekend die drie varistoren bevat, een tussen fase en nul, een tussen fase en netaarde en een tussen nul en netaarde. Voor de varistoren zijn twee zekeringen opgenomen, zodat alleen het hierop aangesloten apparaat beveiligd wordt. Zou men deze zekeringen weglaten, dan wordt het hele huisnet als het ware beveiligd en bestaat de kans dat een van de groepzekeringen doorsmelt bij een overspanning.

De schakeling kan het beste in een kunststoffen kastje met aangegoten steker en ingebouwde kontaktdoos worden ondergebracht. Denk er wel aan dat de spanningvoerende blanke draden in het kastje minstens 3 mm van elkaar moeten blijven.

Fig 1