Rob's web

Polarisatie van satellietzenders

Fig 1
Figuur 1.

De ontvangst van satellietzenders zal de komende tijd steeds gemakkelijker en ook goedkoper worden. De behoefte aan informatie over de ontvangst van dit soort zenders neemt dan ook toe, vooral omdat de manier waarop de ontvangstinstallatie de signalen oppikt schijnbaar anders is dan bij de radio- en TV-signalen die door grondstations worden uitgezonden. Met name de term polarisatie zal voor veel mensen nieuw zijn. Het hoe en waarom van het verschijnsel polarisatie willen we hier even in het midden laten. We beperken ons nu even tot de betekenis hiervan voor de ontvangst-installatie.

Aan de uiterlijke vorm van de LNB (ook wel LNC genoemd) kunt u in ieder geval niet zien voor welke polarisatie-richting de installatie geschikt is (De meestal rechthoekige golfpijp staat gewoonlijk haaks op de polarisatie-richting). U kunt de polarisatierichting wel herkennen aan de probe die zich in de golfpijp bevindt. Nou ja zien, de probe bevindt zich gewoonlijk in een hermetisch afgesloten stukje golfpijp. De probe is in feite de antenne van de installatie. Voor de ontvangst van lineair gepolariseerde signalen is de probe niets anders dan een recht stiftje dat horizontaal is gemonteerd voor horizontaal gepolariseerde signalen of vertikaal is gemonteerd voor vertikaal gepolariseerde signalen. Voor cirkulair gepolariseerde signalen is de vorm van die probe duidelijk anders, hij heeft veel weg van een haakje.

Voor rechtsom gepolariseerde signalen is dat haakje rechtsom gebogen en voor linksom gepolariseerde signalen uiteraard linksom. In figuur 1 hebben we de vorm van de probes even naast elkaar gezet. In principe heeft u voor de ontvangst van iedere polarisatie richting dus een andere probe (+ LNB) nodig. Maar met vier LNB's op een schotel wordt het toch wel erg vol. Met een enkele LNB voor lineaire polarisatie die tussen horizontaal en vertikaal is om te schakelen gaat het ook (bijv met een zogenaamde polarotor). Cirkulair gepolariseerde signalen kunnen namelijk ook met een probe voor lineaire polarisatie worden ontvangen. Maar dan verliest u wel enkele dB's signaal. Het maakt daarbij niet uit of de lineaire probe horizontaal of vertikaal staat.

Overigens hoeft u over cirkulaire polarisatie niet echt wakker te liggen, want deze methode wordt nog erg weinig gebruikt. Maar misschien hebben we net dat tipje van de sluier opgelicht dat u aan het zoeken was.