Rob's web

Soldeertin en mechanische belasting

Als we zeggen dat soldeer-tin slecht tegen mechanische belastingen kan, dan zal dat voor velen een open deur zijn die we intrappen. Des te verwonderlijker is het dat dit met name in TV's nog wel eens wordt vergeten. Het probleem doet zich vooral voor bij komponenten die erg warm worden. In figuur 1 is getekend hoe het niet moet.

Fig 1
Figuur 1.

Fig 2
Figuur 2.

Een vermogenstransistor is gemonteerd op een koelplaat die vast met de print (of een ander punt) is verbonden. Als door de warmte de aan-sluitdraden uitzetten, dan kan die extra lengte nergens heen, met als gevolg een flinke kracht op de soldeerverbinding die daar niet tegen kan. Na een paar jaar zit een van de pootjes met zekerheid los in de soldeertin, ook al is dat vaak niet direkt te zien. Het is dan in zo'n geval beter om de aansluitdraden van een expansiebocht te voorzien (figuur 2). Zowel in situatie a als b veroorzaakt uitzetting van de aansluit-draden een lichte verbuiging van de bocht. De soldeerverbinding wordt daar echter nauwelijks door belast en de aansluitdraden kunnen die verbuiging ook wel aan. Bij sommige IC-behuizingen voor vermogensschakelingen is al een expansiebocht ingebouwd (figuur 3).

Fig 3
Figuur 3.

Als u dus een apparaat repareert door de soldeer-verbindingen van een vermogenskomponent te herstellen, let dan eens op de konstruktie en breng zo nodig een expansiebochtje aan in de aansluitdraden.