Rob's web

Triggerbare zaagtandgenerator

Fig 1
Figuur 1.

Deze triggerbare zaagtandgenerator kan een handige hulpschakeling zijn als u een ouderwetse oscilloskoop met alleen een synchroniseerbare tijdbasis wilt ombouwen tot een moderne triggerbare oscilloskoop.

De schakeling is rechttoe-rechtaan opgezet. Met transistor T1 is een stroombron gemaakt die afhankelijk van de stand van S1 een kondensator (C1...C4) oplaadt. De lineair toenemende spanning over de kondensator wordt door de komparatoren IC1a en IC1b vergeleken met twee referentiespanningen (afgeleid uit de voedingsspanning via R3/R4 en R5/R6).

Zodra deze spanning boven 5 V komt (komparatornivo van IC1a), wordt de flipflop bestaande uit IC2a en IC2b gereset. Transistor T2 gaat daardoor geleiden en de kondensator wordt ontladen. Is de kondensator ontladen tot het onderste komparatornivo (IC1b), dan wordt de uitgang van IC1b hoog en kan de flipflop via de trigger-ingang weer geset worden. Transistor T2 spert nu en de spanning over de kondensator neemt weer toe. De puls waarmee transistor T2 wordt open-gestuurd, kan tevens als blanking-puls in de oscilloskoop worden gebruikt. Gedurende deze tijd moet de elektronenstraal van de beeldbuis afgeknepen worden, vandaar dat het stuursignaal voor T2 op een aparte blanking-uitgang aanwezig is. IC2c is een AND-poort die er voor zorgt dat de trigger-puls alleen dan de flipflop kan setten als de kondensator ook werkelijk ontladen is. Hierdoor kan de zaagtandgenerator niet tussendoor (vals) getriggerd worden.

De zaagtand-uitgang moet hoogohmig (> 1 M) worden afgesloten, anders wordt de zaagtand sterk vervormd. Het stroomverbruik van de schakeling, die een enkele voedingsspanning van 10 V nodig heeft, is slechts 5 mA.