Rob's web

Temperatuur meten

De geïntegreerde schakeling LM35 van National Semiconductor maakt het mogelijk een grote verscheidenheid van temperatuurgevoelige schakelingen samen te stellen. Deze sensor is van huis uit, gekalibreerd in graden celcius en het meetgebied loopt van -55 tot +150 °C. De nauwkeurigheid is daarbij 0,5 °C, de stroomopname is zo gering (60 RA) dat het IC ook in draagbare apparatuur kan worden ondergebracht.

Fig 1
Afb 1

In afb. 1 is het principe van een eenvoudige thermometer geschetst. De voltmeter geeft, de temperatuur aan in graden celcius. Een wat ingewikkelder schakeling in afb. 2 maakt het mogelijk de gemeten temperatuur door te geven aan een computer. Met de 101d2-potentiometer wordt de referentiespanning voor de ADC0831 van 1,2 V ingesteld. Deze geïntegreerde schakeling bevat een A-Dconvertor, die de spanning op de ingang (van de temperatuursensor) omzet naar een 8-bits seriële code voor aansluiting op een computersysteem. De klok en de enable komen van de computer.

Afb 2
Afb 2

Een temperatuurmeter met LED's is in afb. 3 geschetst. De uitgangsspanning van de LM35 (afhankelijk van de temperatuur) wordt toegevoerd aan twee LM3914's. Deze zetten de analoge spanningsniveaus om en laten dit via de aangesloten LED's aan de buitenwereld zien. De instelpotentiometers dienen als volgt te worden afgeregeld: Ra voor Ua = 0,075 V + 100 mV/°C x t, Rb voor Ub = 3,075 V en Rc voor Uc = 1,955 V.

Afb 3
Afb 3