Rob's web

Aardbei

Fragaria

Aardbei

Aardbeienplant
Aardbeienplant

Aardbei (Fragaria) is een geslacht van bloeiende planten uit de rozenfamilie (Rosaceae), vooral bekend om zijn eetbare vruchten. Botanisch gezien is de aardbei een schijnvrucht. Er zijn meer dan twintig soorten en van de geteelde aardbei zijn er vele honderden rassen.

Aardbeien

Rassen

Aardbeirassen ingedeeld naar tijdstip van oogstrijpheid.

Tuin

vroege rassen mei - juni:

middelvroege rassen juni - juli:

late rassen juli - oktober:

doordragende rassen juli - november:

Balkon of terras

hangaardbei juni - oktober:

klimaardbei juni - oktober:

Planten van aardbeien

Planten

Als enige fruitsoort behoort aardbei tot de vaste planten. De beste planttijd is de tweede helft van augustus en september. Vochtig en koel weer en nachten met dauwvorming zijn het beste tijdstip om de jonge planten uit te planten. Aardbeien zaaien kan vanaf juni.

Voor vollegrondcultuur moet voorafgaande aan het planten de grond goed bewerkt worden. Bemest de fijn-kruimelige grond met goede stalmest en/of compost. De aardbeien blijven minstens twee jaar op dezelfde plaats staan. Aardbeien hebben een zonnig plaats nodig.

Aardbeien op een plastic bed
Altentief bed met plastic op de rug.

Als u stekken gaat gebruiken, gebruik dan jonge plantjes van rijk dragende 'moederplanten'. Wanneer u eenmaal zelf planten hebt, kunt u al in het eerste en zeker in het tweede jaar zelf van moerplanten jonge plantjes winnen. Neem dus alleen plantjes van de beste, rijk dragende moerplanten. Merk die planten die een rijke oogst te zien geven. Neem daarvan de jonge plantjes om verder mee te gaan. U kunt nu ook de slecht planten verwijderen uit het bed.

Op bovenstaand plaatje is te zien waar de jonge plantjes naast de moerplant moeten worden losgeknipt. Neem ten hoogste de eerste twee plantjes vanaf de moerplant om uit te planten. De andere plantjes zijn 'achterblijvers'.

Plantafstand

We streven voor een aardbeiteelt in vollegrond, zonder plastikoverkapping naar 3 à 4 planten per m2. Bij teelt in grote tunnels streven we naar 6 planten per m2.

We planten een dubbele rij op een plastiekstrook van 120 cm, waarvan een gedeelte ingegraven is. De dubbele rij aardbeien hebben een onderlinge afstand van 60cm. De afstand tussen de twee buitenste rijen van twee bedden is 90 cm. De afstand in de rij is 33cm.

Oogsten

Als de eerste vruchten verschijnen, is het raadzaam om stroo om de struiken te leggen. Vocht trek schimmels aan die funest voor de vrucht zijn.

Aardbeien zijn rijp als ze helemaal rood zijn. Knip de steeltjes met een schaar door boven de (groene) kelkblaadjes. Bij goed weer moet elke dag even kijken of er rijpe vruchten zijn en deze oogsten.

Al tijdens de oogstperiode vormt de plant ranken, waaraan jonge plantjes verschijnen. Neem deze in de periode van oogsten weg door ze af te knippen. Aan het eind van de oogsttijd kunnen de ranken worden aangehouden en de nieuwe plantjes geselecteerd. Vanaf het moment van aanhouden van de ranken is het noodzakelijk de planten op het bed bij te mesten met een natuurlijke bemesting.

Overwinteren

Voor de winter invalt de aardbeien planten afdekken met turfmolm en compost. Zorg dat de bladeren niet onder de turfmolm terechtkomen. Bij strenge vorst voor extra bescherming zorgen.

Aardbeien remmen ontstekingen af

Volgens Zhaoping Li van de David Geffen School of Medicine in Loa Angeles is er een link tussen ontstekingen en ziekten als kanker, Alzheimer, artritis, hart- en vaatziekten en is het van groot belang deze ontstekingen met stoffen in fruit zoals aardbeien te remmer of zo de schade te beperken. Chronische ontstekingen zorgen sowieso voor een overbelast immuunsysteem waardoor je lichaam minder slagkracht zal hebben tegen ernstige ziekten.

Aardbeien bevatten oa:

Flavanoiden
Hydrolyzable tannins
Phenolic Acids

Bij een andere studie is aangetoond dat de stof qercetin voor celdood kon zorgen van leverkanker cellen.

Comparative effects of food-derived polyphenols on the viability and apoptosis of a human hepatoma cell line (HepG2).

Ramos S, Alia M, Bravo L and Goya L. . J Agric Food Chem 2005;53(4)1271-1280.

Substance_in_Strawberries_Destroys_Cancer_Cells_3-22-05.pdf