Rob's web

Soja

Glycine max

Sojabonen
Diverse soorten sojabonen.

De sojaboon is een peulvrucht die als grondstof dient voor veel sojaproducten. Soja bevat 18% vet en 43-49% eiwit. Sojaolie is de meest geconsumeerde plantaardige olie wereldwijd, en sojaschroot (ook: sojameel) is verreweg de belangrijkste bron van plantaardig eiwit voor veevoeders.

De meeste sojabonen zijn geel, maar er bestaan ook zwarte, bruine en groene rassen.

De sojaboon komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten. Daar is de soort al duizenden jaren (de vroegste datering stamt het jaar 2838 voor Christus, uit het boek van 'Pen Ts'oa Kong Mu') een belangrijk bestanddeel van het voedselpakket en werd in het Chinese keizerrijk zelfs beschouwd als een van de vijf heilige gewassen, naast rijst, tarwe, gerst en gierst.

Reguliere soja is bijna volledig GMO, dus ook diervoeders.

Gebruik

In Oost- en Zuidoost-Azië wordt de sojaboon grotendeels voor menselijke consumptie gebruikt, onder meer in de vorm van tofoe, tempeh, sojasaus, sojamelk en sojaolie. In de westelijke wereld wordt het gewas hoofdzakelijk gebruikt voor de productie van plantaardige olie en veevoeder. De meeste soja, zo'n 90% van de Nederlandse invoer, wordt gebruikt voor veevoer. Voor één kilo vlees (eiwit) is zo'n vijf kilo soja-eiwit nodig. Nederland is na China de grootste importeur van soja ter wereld. Vanuit Nederland wordt een groot deel van de Noordwest-Europese intensieve veehouderij (kippen, varkens, kalveren) van veevoer voorzien.

Soja altijd gezond?

Niet iedereen is ervan overtuigd dat soja zo gezond is. Aan de ene kant heb je de propaganda van de soja industrie en aan de andere kant de sites die waarschuwen voor soja. Wel zit er verschil in pure soja produkten en gefermenteerde soja produkten. Eten Japanners echt zoveel soja of wordt gefermenteerde soja daar gewoon als smaakmaker gebruikt?

Uit diverse studies blijkt wel dat bepaalde soorten veel oxaalzuur kunnen bevatten en dat kan weer voor nierstenen zorgen. Dit oxaalzuur komt ook voor in oa rabarber, zuring, raap, spinazie, postelein, rode biet, cacao en kan zich binden aan calcium en die combinatie kan dan weer tot nierstenen leiden.

Volgens professor Sheena Lewis van de universiteit van Belfast bevat soja stoffen die op het vrouwelijk hormoon oestrogeen lijken en deze kunnen bij mannen de vruchtbaarheid verlagen.

Sojamelk en kinderen

Sojamelk niet zo gezond? Sojamelk mogelijk gevaarlijk? Ik kwam ervaringen tegen van ouders waarvan de kinderen veel te vroeg in de groei waren geraakt, die veel te vroeg in de puberteit waren gekomen. Ik schrok hier echt van, omdat onze dochter ook erg groot is voor haar leeftijd. Ze zit ver boven de hoogste lijntjes van de groeicurves, en we waren al een aantal keer bij de schoolarts geweest omdat die zich daarover ongerust maakte. Indien de groei niet zou afzwakken zouden we 'er iets aan moeten gaan doen'.

sojamelk.html

Only fermented soy products are safe

To summarize, traditional fermented soy products such as miso, natto and tempeh, which are usually made with organically grown soybeans, have a long history of use that is generally beneficial when combined with other elements of the Oriental diet including rice, sea foods, fish broth, organ meats and fermented vegetables. The value of precipitated soybean products is problematical, especially when they form the major source of protein in the diet. Modern soy products including soy milks and artificial meat and dairy products made from soy protein isolate and textured vegetable protein are new to the diet and pose a number of serious problems.

Nadelige effecten

Naast de boven genoemde effecten dient vermeld te worden dat de meeste soja van genetische manupilatie afkomstig is.

Veel dierenvoeders bevatten soja als eiwitbron.

https://www.westonaprice.org/soy-alert/

Advies

Vermijd alle producten waar soja in verwerkt is. Ketjap, tempeh, miso, en natto zijn een gefementeerd product en kan matig worden gebruikt.

Er zijn voldoende andere plantaardige vervangers te vinden als eiwitbron.