Rob's web

Zout

Wat is het beste ongeraffineerde zout?

zeezout.gifZout heeft ten onrechte een slechte naam doordat hele volkstammen zich volstoppen met het slechtste meest geraffineerde zout dat er is. Het industrie zout uit de supermarkt dat zwaar verhit en chemisch behandeld is en ontdaan is van belangrijke sporenelementen en mineralen zoals magnesium. Dus mik alsjeblieft dat mooie witte zout in de kliko, het is net zo slecht als wit brood en witte suiker.

Wat is nu wel gezond? Neem 3-4 gram zongedroogd naturel zeezout (grijze kleur) uit bijvoorbeeld Frankrijk per dag in, een mespuntje 30 minuten voor je maaltijd voorafgegaan door 2 glazen gefilterd water.

Dit kan bijv met een goedkoop Brita filter die het chloor en leidingresten eruit filtert. Apparaat kost maar 20-30 euro, een nieuwe filter 5-6 euro, kleine investering maar water smaakt perfect. Doordat het zout goed wordt opgenomen voor de maaltijd verbeter je de enzym processen en opname van voedingsstoffen uit je maaltijd. Ook je slijmvliezen zijn op volledige grootte en klaar voor transport.

Als je iets koopt dan moet het echt vochtig grijs zout zijn. Het zeezout uit de winkel komt niet echt uit de huidige zee maar uit mijnen diep in het land waar ooit zee is geweest. Doordat er dus veel regenwater doorheen sijpelt zijn veel kostbare mineralen en sporen gewoon weggespoeld.

Kies dus voor puur natuur, echt zout is cruciaal voor je gezondheid, met name bij mensen met luchtweg aandoeningen en allergiën. Zoutarm is dus net zo slecht als teveel zout eten. Ga voor 3-4 gram echt zout per dag. Laat zout ook nooit meekoken met een maaltijd, boven de 60 graden is alles namelijk electrisch dood.

Een liter zeewater bevat ongeveer 35 gram zouten:

Door deze samenstelling heeft zeezout een andere smaak dan keukenzout dat voornamelijk uit natriumchloride bestaat.

Relevante links