Rob's web

De melk mythe en osteoporose

Bij de mens kan een hoge inname van calcium, zuivelproducten (melk/kaas) een down regulatie te weeg te brengen met uiteindelijk een negatief resultaat.

Het fenomeen in de consumenten reclame, om maar vooral melk en melk producten te drinken, onder het mom dat dit het middel tegen botontkalking zou zijn??

Een op niets gebaseerde en veronderstelde energierijk en calciumrijk menu, is zeer twijfelachtig, zelfs onzinnig. Het is opvallend dat botontkalking of liever gezegd osteoporose het meest voorkomt in landen waar consumptie van zuivelproducten en calcium en eiwitrijke voeding juist erg hoog is, waardoor het magnesium gehalte te laag wordt.

Uit onderzoek van de Harvard Medical School gepubliceerd in "American Journal of Public Health 1997 87(^) 991-0997" waarbij 120.000 vrouwen gedurende 12 jaren werden gevolgd, bleek dat bij vrouwen die minimaal twee glazen melk per dag dronken 45% meer heupfracturen op latere leeftijd en osteoporose voorkwamen vergeleken met de andere deelnemers. Zoals ik reeds in mijn filosofie "Met Andere Ogen", eerder vermeld heb,wordt sterkte van het bot bepaald in bepaalde matrix liggende magnesium groepen in het bot en niet het Calcium. Een plausibele verklaring voor negatieve effecten van zuivelproducten en te hoge eiwit percentages zijn de verkeerde verhouding tussen calcium en magnesium en fosfor en de verzadigde vetzuren, de bijdrage aan het overschot aan eiwit, het binden van maagzuur door de overmaat aan alkalisch eiwit in de melk, en het feit dat een groot gedeelte van de calcium in de melkgebonden is als slecht opneembare calciumcarbonaat.

Het reclame motto drink meer melk met calcium + tegen botontkalking, op zijn minst misleidend is!!!!!

De naam botontkalking is op zich al misleidend genoeg aangezien het suggereert dat het bot zou ontkalken, wat tot verkeerde interpretaties leidt, en hierop een verkeerde therapie wordt voorgesteld.!!! En er juist calcium wordt voorgeschreven. Misleiding in optima forma. Met grote gevolgen.

Vervolgens komt er uit de voedings deskundige hoek het middel bij uitstek soja of liever gezegd iso-flavonen uit soja. Iso-flavonen lijken chemisch gezien erg op oestrogenen , maar hebben slechts een duizendste van de hormonale werking van oestrogeen. Osteoporose verloopt langs een veel ingewikkelder proces als wordt aangenomen en is niet alleen een gebrek aan Calcium of Magnesium.

Naast het verminderde Genisteine en Daidreene die Osteoporose bevorderen, zal je dit lezende al snel de conclusie nemen om over te gaan op een verhoogd soja consumptie.

Toch wordt de consumptie van grote hoeveelheid soja en soja producten afgeraden,zeker bij osteoporose omdat soja het hoge eiwit gehalte en de aanwezigheid van fytinezuur verhogen met name de uitscheiding hiervan in de darm en belemmeren sterk de opname van calcium en magnesium.

Zoals gezegd wordt er gesproken over botontkalking. Osteoporose is een betere benaming, de naam botontkalking suggereert en verondersteld een oorzaak te zijn ,maar in de grond genomen is het een gevolg!!!!! De oorzaak is een complex biochemisch metabolisme verstoring in de verhouding synthese van Calcium/Magnesium

De traditionele formules tegen botontkalking bevatten doorgaans uitsluitend calcium aangevuld met vitamine d. Beide stoffen zijn in de grond moeilijk te metaboliseren door het lichaam, dus opneembaar. Modernere formules bevatten calcium/magnesium echter hieraan zijn eveneens nogal wat voorwaarden aan verbonden.

Het wordt doorgaans gegeven in de verhouding 2:1 Echter veel van deze preparaten zijn afkomstig van Amerikaanse bedrijven. Er zijn twee belangrijke redenen waarom Calcium / Magnesium in deze verhouding in een formule te combineren. De dagelijkse behoefte van calcium/magnesium verhoudt zich doorgaans als 2:1 en tekorten aan deze mineralen in de V.S. laten zich doorgaans ook aan deze verhouding spiegelen.

Het op de Europese markt brengen van deze Amerikaanse producten introduceert direct een enorm therapeutisch probleem. Met name in ons land en de andere melk landen van Europa komen veel meer magnesium tekorten en opname hiervan vaker voor dan calcium tekorten!!!

Hiermee zetten we het paard achter de wagen en bereiken zowel met veel melk drinken als deze voorgeschreven producten, het tegenovergestelde effect. We maken het tegenwoordig nog erger om er ook nog Omega 3 en Omega 6 vetzuren aan toe te voegen die er niets mee te maken hebben.En indien toch zouden worden opgenomen ,het probleem alleen maar erger maken.

Reclame en gezondheid gaan bijna nooit samen. Het ene is een economisch belang en voert strijdt met het veronderstelde nl. om de kwaliteit van leven en of gezondheid te bevorderen??? Twee zaken die niet in onze maatschappij overeenstemmen helaas!!!!

In ons Proteomic eiwit onderzoek kan als maatwerk bij osteoporose de status worden bepaald en zijn zeer effectieve andere therapieen beschikbaar en praktisch uitvoerbaar voeding advies.

Daar waar de mens natuur probeert te beheersen daar gaar het altijd fout

Leen Taal

voor info Gorka165@gmail.com

Geen levenslange hoge calciuminname

Gaandeweg vielen steeds meer stukjes op hun plek in de osteoporose-puzzel. "Na de menopauze hebben vrouwen meer kans op osteoporotische fracturen, door daling van hun oestrogeen. Over het algemeen wordt aangenomen dat oestrogenen slechts een remmende invloed hebben op de osteoclasten, de celsystemen die gespecialiseerd zijn in botafbraak. Maar in de literatuur vond ik sterke aanwijzingen dat het anders zit: oestrogenen remmen ook de osteoblasten af en beschermen derhalve tegen uitputting. Corticosteroïden, zoals prednison, vergroten de kans op osteoporose doordat ze bijdragen aan een verhoogde sterfte onder de osteoblasten. En dat geldt ook voor een calciumrijk dieet." Klompmaker vindt dat vijftigplussers hun zuivelproducten en calciumsupplementen maar beter aan de kant kunnen schuiven.

www.thijsklompmaker.nl/interview.htm

Dr. J. Beunk over caseïne

Caseïne is een eiwitproduct in de koeienmelk die in de maag een moeilijk te verteren taaie massa vormt door stolling en die alleen geschikt is voor het vier-magen-stelsel van de koe. Deze massa blijft kleven aan de darmwand, verhindert daardoor de resorptie van vele mineralen en werkt remmend op de intrinsic factor. Een atlete, Jo Griffith, is gestorven tgv een teveel aan betacaseïne dat al haar interne organen met slijm had doen dichtslibben. De calcium zit in de moeilijk verteerbare caseïne en wordt daardoor slecht opgenomen. De fosfor wordt beter op genomen, ook omdat door de melk het maagzuur gebonden wordt en fosfor beter oplost in een basisch milieu. In het bloed wordt door afbraak van de vele eiwitten het bloed zuur. Dit wordt door calcium uit de botten geneutraliseerd. Hierdoor krijgt men door koppeling aan fosfor kans op nierstenen.

Andere culturen

Eskimo's consumeren een extreem eiwitrijk dieet 250-400 gram dagelijks aan vis, walrus en walvis. Bovendien gebruiken ze in hun gewone dieet tot meer dan 2000 mg kalk per dag via visbeenderen. Hoewel ze dus erg veel kalk innemen heeft dit volk het hoogste aantal osteoporosis-patienten van de hele wereld.De autochtonen uit Centraal Afrika daarentegen leven op een zeer laag eiwit- en hoog groenten dieet. Ze consumeren minder dan 50 gram proteinen en 300 mg kalk per dag. Hoewel ze dus echt weinig kalk innemen komt bij hen geen osteoporosis voor, ook niet op hoge leeftijd.

www.borstvoeding.com

Geen relatie tussen calcium- en zuivelconsumptie

Het gebruik van calcium is niet gerelateerd aan sterke botten of zuivelconsumptie, aldus Britse onderzoekers. Tijdens een onderzoek van moeders in Engeland en Gambia werd door onderzoekers ontdekt dat de Afrikaanse vrouwen, die een voedingspatroon hadden met een laag calciumgehalte en in veel gevallen tien kinderen hadden gekregen en elk van de kinderen borstvoeding hadden gegeven, een botmassa hadden die vergelijkbaar was met die van Engelse vrouwen met een zeer calciumrijk dieet die gemiddeld twee kinderen hadden gekregen die ze niet of borstvoeding hadden gegeven. De onderzoekers constateerden verder constateerden verder dat de engelse vrouwen met het calciumrijk dieet, voornamelijk uit zuivelproducten, een groter kans liepen later osteoporose te krijgen dan de Gambiaanse vrouwen. Bij verdere onderzoeken bleek dat calciumsupplementen geen enkel nut hadden met betrekking tot het versterken van de botmassa van vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Uit een interview met Colin Campbell (biochemicus Cornell University) in Tros Radar

Wij zijn opgevoed met het idee dat onze botten aangesterkt dienen te worden, wat vindt u hiervan?

Alhoewel de inname van een hoger calcium niveau, zoals we binnenkrijgen via zuivelproducten vaak geassocieerd wordt met een hogere botdichtheid en een hogere botdichtheid wordt weer geassocieerd met een verlaagd risico op osteoporose, klopt dat niet. Maar daarom zijn we wel gaan geloven dat het meten van de botdichtheid een belangrijke indicatie is of we aanleg hebben voor osteoporose. Momenteel is deze meting bijna een routine geworden, vooral bij vrouwen in de overgang. En, een hogere botdichtheid geeft in vele gevallen inderdaad een goede prognose aan. Maar dit is niet het volledige verhaal. Er steekt nog meer achter dit verhaal. Als we het hebben over dat zuivel sterkere botten creëert, hebben we het over een grotere botdichtheid, meer calcium. Maar het is ook zo dat de zuivel die geconsumeerd wordt veel proteïnen bevat. En de proteïnen zorgen er aan de andere kant weer voor dat calcium wordt afgebroken dus wat je aan de ene kant wint, verlies je weer aan de andere kant. Dus is volgens mij de botdichtheid niet de enige en zelfs niet de belangrijkste indicatie voor osteoporose. Hier ligt veel en veel te veel de nadruk op.

Dierlijke proteïnen veroorzaken een stofwisselingsconditie asidose genaamd waardoor zuren in ons lichaam en in onze weefsels worden aangemaakt. Alle proteïnen hebben de neiging steeds een kleine hoeveelheid nieuwe zuren in onze weefsels aan te maken. Ons lichaam houdt hier niet van en probeert die zuren te neutraliseren en de beste manier om dat te doen is door het calcium uit de botten te verwijderen en te neutraliseren. Dan wordt het calcium grotendeels afgevoerd via de urine en dat is een van de manieren waarop calcium uit de botten onttrokken wordt wanneer we dierlijk voedsel, inclusief natuurlijke zuivel, consumeren.

Dus kort gezegd, wanneer iemand veel melk drinkt, zitten hier veel proteïnen in die het calcium in de botten zal doen afnemen?

Inderdaad, maar tegelijkertijd gebeuren er ook veel andere dingen in ons lichaam wanneer we melk drinken. Ons lichaam heeft bij vrouwen de neiging het oestrogeenniveau te verhogen, misschien bij mannen de mannelijke hormonen. Deze verhoogde hormoonniveaus zijn niet goed voor ons en kunnen, zoals ik al zei, borstkanker en mogelijk prostaatkanker veroorzaken. Ook verhoogt dit het risico op osteoporose doordat die hoge niveaus waaraan we gewend zijn plotseling bij de overgang naar beneden gaan. Ons lichaam is niet gewend aan dergelijke veranderingen.

Is in andere landen het risico op botfracturen lager?

Wij weten uit vele onderzoeken dat bijvoorbeeld de hogere inname van dierlijke proteïnen de kans op botfracturen vergroot. Wij weten ook dat hoe hoger de inname van calcium hoe hoger het risico op botfracturen. En, in vele landen krijgen wij onze extra calcium en dierlijke proteïnen via de natuurlijke weg binnen door de consumptie van zuivelproducten. Dus hoe hoger de consumptie van zuivelproducten in de verschillende landen, hoe hoger het risico op osteoporose en botbreuken. Hier hebben we veel gegevens over die, volgens mij, bijna niet betwist worden. Alle andere informatie waarover de wetenschap nu en dan graag spreekt is vaak met een beperkte visie, zonder rekening te houden met het grotere geheel. Maar er zijn nog steeds mensen die verkondigen dat men door zuivel sterke botten krijgt of osteoporose vermindert. Er is hier eenvoudigweg geen bewijs voor, alleen als je er met een zeer beperkte visie naar kijkt en dat is niet de goede manier om de gegevens te interpreteren. Wanneer je het in een groter verband bekijkt dan is het zo dat, hoe hoger de inname van zuivel hoe groter de kans op osteoporose.

Kunt u vergelijkingen maken met andere landen?

Ja, wanneer ik het heb over 'hoe hoger het niveau' dan heb ik het over de vergelijking tussen verschillende landen. Dat gaat van landen waar geen zuivel geconsumeerd wordt tot landen waar veel zuivel geconsumeerd wordt. In die landen waar de minste zuivel wordt geconsumeerd, komen de minste botfracturen voor.

Dus is osteoporose een westerse ziekte?

Ja inderdaad. Ik moet hierbij wel benadrukken dat er ook andere factoren een rol spelen bij osteoporose zoals bijvoorbeeld een hoge inname van zout, mogelijk ook te weinig blootstelling aan zon en het wordt zeker beïnvloed door fysieke inspanning en fysieke belastingsoefeningen zoals we dat tegenwoordig noemen. Osteoporose kan niet geheel opgehangen worden aan zuivelproducten, maar het effect van zuivel op osteoporose is dat dit het risico altijd verhoogt.