Rob's kookboek

Osso buco

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Stooftijd
  • 1½ uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 stukken kalfsschenkel van 4 centimeter dikte (200 gram per stuk)
  • 2 eetlepels olijfolie of andere olie
  • 35 g bloem
  • 100-150 g klein gesneden wortel of winterpeen
  • 1 fijn gehakte stengel bleekselderij
  • 1 middelgrote gesnipperde ui
  • eventueel 1-2 geperste teentjes knoflook
  • 50 g boter
  • 1 klein laurierblad
  • 1 mespunt gedroogde tijmblaadjes
  • klein geknipt groen van de selderij
  • 1 stukje dunne citroenschil
  • 200 ml gezeefde tomaten uit blik of glas
  • 100 - 150 ml droge rode wijn
  • 500 ml bouillon
  • peper uit de molen
  • zout
  • aroma
Tip van de kok
  • Vervang de rode wijn door een goede droge witte wijn.
  • Snijd 250 gram gewassen champignons in plakjes en stoof die, als het vlees bijna gaar is, nog 8-10 minuten in de saus van de schenkel mee.
  • Bestrooi de osso buco in de serveerschaal met een mengsel van 2 eetlepels klein geknipte peterselie, 30 gram fijn gehakte walnoten en 2 theelepels geraspte citroenschil.
Bereidingswijze
  1. Was de schenkel met warm water en dep dan het vlees met keukenpapier of een doek vrijwel droog.
  2. Laat de olie goed warm worden.
  3. Wentel het vlees door de bloem en bak de stukken schenkel aan beide zijden mooi van kleur.
  4. Strooi de rest van de bloem in de pan en doe daar de wortel, de selderij, de ui en de knoflook in.
  5. Schep de groente om-en-om en laat de groente enigszins bakken en voeg daarbij telkens een stukje boter toe.
  6. Doe de laurier met selderij, het stukje schil en de tomaten in de pan.
  7. Schep daar, als de inhoud kookt, de wijn en de bouillon door.
  8. Voeg naar smaak peper en zout toe en laat de schenkel onder 1-2 keer omdraaien op de getemperde warmtebron gaar worden in de goed gesloten pan.
  9. Neem de laurier en citroenschil uit de pan en voeg aan het gerecht naar smaak peper, zout en aroma toe.