Rob's kookboek

Zwitserse varkenskoteletten

Côtelettes de porc suisses

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Baktijd
  • 15-20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 ribkoteletten
  • 60 g (4 plakken) gekookte achterham
  • 80 g (4 plakken) Goudse kaas
  • 1 ei
  • zout
  • peper uit de molen
  • 1 eetlepel bloem
  • 80 g paneermeel
  • 100 g boter
Wijntip
  • Een frisse aromatische witte wijn uit Zwitserland past het best bij dit gerecht.
Tip van de kok
  • Geef bij deze koteletten gekookte aardappels en een groente naar keus, bijvoorbeeld gemengde worteltjes en erwten: tiroliënne.
  • De boter die voor het bakken van gepaneerd vlees is gebruikt kan niet als jus worden gegeven. Zorg dus voor een andere jus of saus.
  • Gebruik de echte Zwitserse gruyère in plaats van de Goudse kaas.

De traditionele Côtelette à la Suisse prijkt al heel wat jaren op de spijskaart van veel restaurants zonder te vervelen.

Bereidingswijze
  1. Snijd de koteletten met een scherp mesje horizontaal open tot op het been.
  2. Leg de plakken ham op het werk vlak en leg de plakken kaas erop.
  3. Vouw de ham en de kaas 2 maal dubbel zodat een klein pakketje ontstaat.
  4. Vul de koteletten met de ham-kaas pakketjes.
  5. Zorg ervoor dat er geen kaas of ham buiten de kotelet steekt.
  6. Druk het vlees goed dicht.
  7. Steek er een prikker in of naai de koteletten met een paar steken dicht.
  8. Klop het ei in de kom met 2 eetlepels water los.
  9. Wrijf de koteletten in met naar smaak zout en peper.
  10. Bestrooi ze met wat bloem.
  11. Doe het paneermeel in de ondiepe schaal.
  12. Haal de koteletten één voor één door het eimengsel en vervolgens door het paneermeel.
  13. Schud het overtollige paneermeel van het vlees.
  14. Zorg ervoor dat de koteletten aan alle zijden goed gepaneerd zijn.
  15. Verhit de boter in de koekepan tot deze begint te kleuren en het schuim wegtrekt.
  16. Bak dan de koteletten op een vrij laag gedraaide warmtebron aan beide zijden mooi lichtbruin van kleur.
  17. Serveer het vlees op een voorverwarmde of met kokend water afgespoelde en gedroogde vleesschotel.