Rob's web

Video

Videokaarten

Een videokaart of grafische kaart is een interface tussen een computer en het beeldscherm. Het belangrijkste onderdeel van moderne grafische kaarten is de GPU, die zoveel mogelijk grafische taken overneemt van de processor (CPU). Niet alle computers hebben anno 2021 nog een discrete ('losse') videokaart. De meeste pc's, laptops en tablets die worden geproduceerd, hebben een videokaart die is geïntegreerd in de processor of het moederbord. Losse grafische kaarten worden normaal gesproken in de computer zelf ondergebracht.

Soorten videokaarten

Grofweg zijn er twee typen videokaarten te onderscheiden:

Met de CGA-kaart in 1981 begon de ontwikkeling van videokaarten voor IBM-compatibele pc's. Zie Standaard voor weergavemodus voor de verdere geschiedenis.

Monochrome beeldscherm

MDA

Monochrome Display Adapter of MDA is een standaard voor weergavemodus voor de eerste personal computers die IBM in 1981 introduceerde.

De MDA was ontworpen voor alfanumerieke, monochrome beeldschermen, dus zonder grafische mogelijkheden, alleen tekst met 80 kolommen bij 25 regels was mogelijk. De letters en cijfers van de tekst zijn opgebouwd uit 7×11 pixels in een veld van 14×9 pixels, wat voor die tijd vrij veel was. De tekst was daarom ook goed en prettig leesbaar.

De oudste vorm was een monochroom beeldscherm dat een groen of geel beeld gaf. Deze beeldschermen werden alleen voor tekst weergave gebruikt.

Het gele beeldscherm had een langere nalicht tijd waardoor bij scrollen de tekst smeerde en het even duurde voor het weer leesbaar werd.

Hercules monochrome grafische adapter

Om toch nog grafische aplicaties en spelletjes te kunnen doen is de Hercules standaard ontworpen.

De Hercules Graphics Card of Hercules is een standaard voor weergavemodus die in 1982 door de Amerikaanse firma Hercules ontwikkeld is.

De Hercules-kaart was vrij populair, ondanks dat IBM de voorloper was met de grafische kaarten (zie CGA, EGA). IBM introduceerde grafische kaarten die steeds meer kleuren konden laten zien, maar daardoor ook duur waren. De Hercules-kaart had geen kleuren en had dus ook geen (duurdere) kleurenmonitor nodig. Daardoor was de Hercules-kaart ook meer geschikt voor thuisgebruik.

Voor tekst had de Hercules-kaart dezelfde opbouw als de MDA-kaart, dus 80×25 karakters van elk 7×11 pixels in een veld van 9×14 pixels.

De Hercules-kaart had een grafische modus van 720×348 pixels. Er zijn weinig spellen speciaal voor de Hercules-standaard gemaakt. Wel konden een aantal spellen die in oorsprong voor CGA geschreven waren met de Hercules-kaart gespeeld worden. Door de vrij hoge resolutie was de Hercules-kaart vooral geschikt om onder andere grafieken mee af te beelden.

De aansluiting geschiedt via een female D-sub 9 pin connetor.

Tulip computers gebruikte bij zijn XT en AT machines een omschakelbare (DGA) kaart die of monochroom of CGA met een kleuren monitor gebruikt. Vanaf de 386 was er een VGA kkart aanwezig waarop een z/w vga monitor op aangesloten kon worden.

Kleuren beeldschermen

Video standaards

CGA

De Color Graphics Adapter (CGA) werd in 1981 geïntroduceerd door IBM en was de eerste grafische kaart van IBM die kleuren kon laten zien.

De eerste CGA-kaarten kostten zo'n 500 gulden (10.000 Belgische frank, 250 euro). Die prijs daalde sterk toen in 1984 de EGA-adapter werd geïntroduceerd. Een standaard CGA-kaart heeft een geheugen van 16 kilobyte.

Volledig CGA-palet, 16 kleuren
0 - black
#000000
8 - (dark) gray
#555555
1 - blue
#0000AA
9 - bright blue
#5555FF
2 - green
#00AA00
10 - bright green
#55FF55
3 - cyan
#00AAAA
11 - bright cyan
#55FFFF
4 - red
#AA0000
12 - bright red
#FF5555
5 - magenta
#AA00AA
13 - bright magenta
#FF55FF
6 - brown
#AA5500
14 - yellow
#FFFF55
7 - light gray
#AAAAAA
15 - bright white
#FFFFFF

Tekstmodus

De kwaliteit van de tekst is minder dan die van de MDA-adapter, omdat alle tekens in een veld van slechts 8×8 pixels zijn gedefinieerd. De CGA-kaart heeft twee tekstmodi:

De voorgrondkleur kan uit 16 kleuren gekozen worden, en ook de achtergrondkleur kan voor ieder teken apart worden ingesteld. Daarnaast bestaat er nog de mogelijkheid om alle kleuren als grijstinten te laten zien.

Grafische modus

De CGA-kaart heeft drie grafische modi:

Voor spellen werd vooral de modus met een resolutie van 320×200 gebruikt. Daarbij kan gekozen worden uit twee mogelijke kleurenpaletten:

EGA

Enhanced Graphics Adapter of EGA is een standaard voor weergavemodus.

Het werd door IBM in 1984 uitgebracht voor de nieuwe AT-computers, als verbetering ten opzichte van de in de IBM PC beschikbare CGA-displaystandaard. Het grafische scherm is 640×350 pixels. Er kunnen 16 kleuren tegelijkertijd afgebeeld worden. Deze 16 kleuren kunnen gekozen worden uit een palet van 64 kleuren. De eerste EGA-videokaarten hadden 64 kilobyte geheugen.

Er was een speciale EGA-monitor voor nodig, waarbij in de kabel voor elk van de kleuren rood, groen en blauw twee stuursignalen aanwezig waren.

De EGA-standaard is opgevolgd door de VGA-standaard.

Grafische modus

Ondersteunde resoluties zijn:

EGA scant met 21,8 kHz wanneer modi met 350 lijnen worden gebruikt en 15,7 kHz wanneer modi met 200 lijnen worden gebruikt.

In de 640×350 hoge resolutie-modus, waarvoor een verbeterde EGA-monitor nodig is, kunnen 16 kleuren worden geselecteerd uit een palet dat bestaat uit alle combinaties van twee bits per pixel voor rood, groen en blauw, waardoor vier niveaus van intensiteit mogelijk zijn voor elke primaire kleur en 64 kleuren in het algemeen. De grafische modi 640×200 en 320×200 bieden achterwaartse compatibiliteit met CGA-software en monitoren, maar maken gelijktijdig gebruik van alle zestien kleuren in het CGA-palet mogelijk, in plaats van de vaste vier kleuren die beschikbaar zijn in die modi op de eigenlijke CGA.

VGA

VGA ofwel video graphics array is een internationale standaard voor de manier waarop met een computerprogramma beelden op een computermonitor worden weergegeven. Door het vastleggen van deze standaard werd het mogelijk dat beeldschermen van verschillende fabrikanten op computers van verschillende fabrikanten konden worden aangesloten, waaraan toetsenborden van verschillende fabrikanten konden worden verbonden en om alles te laten draaien, besturingsprogramma's van verschillende fabrikanten konden worden gebruikt. Kortgezegd was de idee achter de standaard, dat alle hardware en software met elkaar kon communiceren.

De VGA-standaard werd ontwikkeld door IBM en is door de jaren heen uitgegroeid als de de facto standaard voor het aansturen van computerschermen. De VGA-standaard werd door IBM in 1987 geïntroduceerd. De standaardindeling van een VGA-scherm is 640×480 pixels. Iedere pixel is vierkant en de beeldverhouding van het scherm is dus 4:3. Vierkante pixels zijn mooier en duidelijker om te zien en maken de grafische programmatuur eenvoudiger. Al gauw kwamen er videokaarten en schermen die meer pixels konden tonen, van 800×600 tot 1600×1200. Sommige videokaarten hebben een stuurprogramma nodig om deze hogere resoluties te kunnen tonen.

De signalen van de videokaart naar het beeldscherm zijn bij de oudere standaarden CGA en EGA digitaal, maar omdat er meer kleuren nodig waren heeft men voor analoge signalen gekozen. Het principe van VGA-aansturing is gebaseerd op analoge aansturing met behulp van gescheiden kleuren. Deze drie kleuren, rood, groen en blauw RGB worden apart over een lijn gestuurd en de horizontale en verticale uitlijning wordt door een horizontale en verticale synchronisatie, afgekort als sync, aangestuurd. Het grote voordeel van RGB-aansturing ten opzichte van composietvideo is dat er met RGB veel hogere resoluties haalbaar zijn. De VGA-poort van de personal computer gebruikt altijd een D-type connector met 15 pinnen. De gebruikte analoge grafische kaarten accepteren aparte sync en een 'sync-on-green' signaal en een standaard bereik van 55 Hz tot ruim 75 Hz.

De VGA-videokaarten kunnen ook door programma's aangestuurd worden alsof het CGA- of EGA-videokaarten zijn. Sommige typen kunnen de Hercules-kaart ook emuleren. Een VGA-videokaart bevat drie RAMDAC-chips waarmee digitale data omgevormd worden tot analoge data, zodat de gegevens op het scherm getoond kunnen worden.

Hoewel er sinds 1987 veel nieuwe standaarden zijn gekomen zoals SVGA en XGA met een veel hogere en betere resolutie blijft VGA de standaard die door elke personal computer wordt ondersteund.

Standard graphics modes

De 640×480 modi met 16 kleuren en 320×200 modi met 256 kleuren hadden volledig herdefinieerbare paletten, waarbij elk item werd geselecteerd uit een 18-bits (262.144 kleuren) gamma.

Kleurendiepte

Kleurendiepte is een maat voor de hoeveelheid bits die gebruikt worden om de kleur van een pixel te coderen. Hoe hoger de kleurendiepte is, hoe meer verschillende kleuren er kunnen worden gecodeerd.

Voor een afbeelding met alleen zwart en wit is maar een kleurendiepte van 1 bit nodig, ook wel monochroom genoemd. Dan kunnen echter alleen de kleuren zwart en wit gebruikt worden, en geen grijswaarden. Een normale zwartwitafbeelding gebruikt daarom meestal 8 bits, en kan daardoor 256 verschillende tinten bevatten. Een kleurenfoto heeft tussen de 8 en 24 bits nodig, afhankelijk van de kwaliteit van de afbeelding.

Bij een hoge kleurendiepte wordt de beeldinformatie vaak opgeslagen als RGB omdat dan niet alle verschillende kleuren ook nog eens in een losse tabel hoeven te worden opgeslagen.

Kleurendiepte gebruikt veel geheugen welke op de eerste VGA kaarten schaars was. Voor een pixel is 3 Byte nodig als men die in ware kleuren wil weergeven. Voor VGA kan men met 4 bits uit de voeten.

Grote resoluties heen dus meer pixels, dus geheugen nodig. Men moest keuzes maken.

1 bits

Met een bit kan men alleen zwart/wit weergeven, zonder grijs tinten.

4 bits

Met 4 bits kan men 16 grijstinten of 16 kleuren weergeven.

8 bits

Met 8 bits kan men 256 grijstinten of 256 kleuren weergeven.

Ware kleuren

Ware kleuren (Engels: truecolor) is een methode uit de computertechniek (videokaarten) om grafische afbeeldingsinformatie op te slaan en weer te geven in een RGB-kleursysteem om op deze wijze een zeer grote aantal kleuren, tinten en schakeringen te kunnen tonen in fotografische afbeeldingen en complexe graphics. Meestal wordt onder ware kleuren verstaan dat er zich ten minste 256 tinten rood, groen en blauw in bevinden, om een totaalaantal van ten minste 16.777.216 kleurvariaties mogelijk te maken; een kleurendiepte van 24 bit (3×8 bit; 224 ≈ 16,8 miljoen). Beelden van een dergelijke kleurendiepte wekken bij het menselijk oog de illusie van de werkelijkheid.

Soorten beeldschermen

Cathode Ray Tube monitoren

Flatscreen monitoren

Aansluitingen beeldschermen

Display connectoren

MDA

EGA
MDA connector pinout when looking at back of computer

PinFunction
1Ground
2Ground
3Not Used
4Not Used
5Not Used
6Intensity
7Video
8Horizontal Sync (+)
9Vertical Sync (-)

Signal

TypeDigital, TTL
Resolution720×350
H-freq18.432 kHz
V-freq50 Hz
ColorsMonochrome
Intensity levels2 to 4 (depending on monitor)

CGA

EGA
CGA connector pinout when looking at back of computer

PinFunction
1Ground
2Ground
3Red
4Green
5Blue
6Intensity
7Reserved
8Horizontal Sync
9Vertical Sync

Signal

TypeDigital, TTL
Resolution640×200, 320×200
H-freq15699.8 Hz (14.318181 MHz/8/114)
V-freq59.923 Hz (H-freq/262)
Colors16

EGA

EGA
EGA connector pinout when looking at back of computer

PinNameEGA modesCGA compatible modes
1GNDGroundGround
2SRSecondary Red (Intensity)Ground
3PRPrimary RedRed
4PGPrimary GreenGreen
5PBPrimary BlueBlue
6SGSecondary Green (Intensity)Intensity
7SBSecondary Blue (Intensity)Reserved
8HHorizontal SyncHorizontal Sync
9VVertical SyncVertical Sync

VGA

VGA poort

Pinout
pinretourpinsignaalrichtingsignaalniveau
16roodnaar beeldscherm75 Ω, 0,7 V p-p
27groen
38blauw
1310horizontale syncnaar beeldschermTTL
14verticale sync
11 monitor-id bit 0van beeldscherm 
12 monitor-id bit 1 of SDA
4 monitor-id bit 2
15 monitor-id bit 3 of SLC
 5aarde 
9 +5 Vnaar beeldscherm 

Monitorskabels hebben meestal een blauwe stekker aan beide einde.

DVI

De DVI (Digital Visual Interface) specificatie werd gepubliceerd op 2 april 1999 door DDWG (Digital Display Working Group), en was oorspronkelijk bedoeld als interface voor monitoren. Later is dit uitgebreid naar een standaard voor digitale gegevensoverdracht. Anno 2016 is de DVI standaard verouderd en opgevolgd door HDMI en DisplayPort.

Het hoofdkenmerk aan dit type interface is dat het een verbinding tot stand kan brengen tussen computer en monitor, met een zeer hoge bandbreedte (tot 165 MHz voor een enkele verbinding). Hierdoor kan men ongecomprimeerde videosignalen doorsturen naar de monitor, zodat niet enkel de beeldprestaties veel hoger zijn, maar eveneens de snelheid van update en reactie. DVI brengt een volledig digitaal signaal zonder enig gegevensverlies. Bovendien wordt elke pixel gedefinieerd door 24-bits RGB gegevensstroom. Het is mogelijk om twee parallelle verbindingen te maken, waardoor de bandbreedte wordt verdubbeld (dual link). Met een dubbele verbinding kan een hogere resolutie worden verkregen, of een hogere framerate, of beide. De resolutie die over een dubbele verbinding kan worden verstuurd komt bijvoorbeeld overeen met 2560×1600 pixels @ 60 Hz (WQXGA) of 1920×1080 pixels @ 85 Hz (HDTV).

DVI poort

PinNaamFunctie
1TMDS Data 2-Digitaal rood - (Link 1)
2TMDS Data 2+Digitaal rood + (Link 1)
3TMDS Data 2/4-schild 
4TMDS Data 4-Digitaal groen - (Link 2)
5TMDS Data 4+Digitaal groen + (Link 2)
6DDC-klok 
7DDC-data
8Analoge Verticale Sync
9TMDS Data 1-Digitaal groen - (Link 1)
10TMDS Data 1+ Digitaal groen + (Link 1)
11TMDS Data 1/3 schild 
12TMDS Data 3-Digitaal blauw - (Link 2)
13TMDS Data 3+Digitaal blauw + (Link 2)
14+5VStroomvoorziening voor monitor in stand-by
15GND (Aarding)Aarding voor Pin 14 en analoge sync
16Hot Plug Detect 
17TMDS data 0-Digitaal blauw - (Link 1) and digital sync
18TMDS data 0+Digitaal blauw + (Link 1) and digital sync
19TMDS data 0/5 schild 
20TMDS data 5-Digitaal rood - (Link 2)
21TMDS data 5+Digitaal rood + (Link 2)
22TMDS klokschild 
23TMDS clock+Digitale klok + (Links 1 and 2)
24TMDS clock-Digitale klok - (Links 1 and 2)
C1Analoog Rood 
C2Analoog Groen
C3Analoog Blauw
C4Analoge Horizontale Sync
C5Analoge GNDAarding voor RGB-signalen

Monitorkabels hebben meestal witte stekkers aan beide einde.

HDMI plug

HDMI

De high-definition multimedia interface HDMI is een aansluiting voor audio- en videosignalen in digitale vorm, waar geen datacompressie plaatsvindt. HDMI biedt een verbinding tussen iedere digitale bron van audio en video zoals een computer, settopbox, dvd-speler of versterker met een compatibel scherm zoals een beeldscherm, plasmascherm of een liquid-crystal display.

HDMI is een verbinding voor audiovisueel materiaal zoals high-definition television en thuisbioscoop. De kabel bestaat uit 19 aders. De maximale kanaalcapaciteit is 48,0 gigabit per seconde.

HDMI is een niet-gecomprimeerd digitaal signaal, terwijl signalen voorheen vaak analoog waren. Omdat in de praktijk het bronsignaal al digitaal is, wordt zo een dubbele conversie digitaal-analoog-digitaal bespaard. HDMI ondersteunt in tegenstelling tot de voorganger Digital Visual Interface DVI ook geluid: maximaal acht digitale audiokanalen.

De HDMI-kabel is ontwikkeld rond december 2002, door de samenwerking van een aantal bedrijven. Ze zochten samen naar een snellere kabel die op verschillende vlakken gebruikt kon worden. De producten en toepassingen voor HDMI kwamen in 2003 op de markt.

Displayport

DisplayPort is een audio- en videostandaard ontwikkeld door VESA (Video Electronics Standards Association). Deze standaard werd goedgekeurd in mei 2006 en wordt voornamelijk gebruikt voor de overdracht van beeld, maar kan ook geluid overbrengen (bijvoorbeeld tussen computer en beeldscherm).

Displatport connector