Rob's web

Speciale objectieven

Pinhole lens

Pinhole dop

Een pinhole camera is een camera zonder lens. In plaats van een lens wordt een klein gaatje (Engels: pinhole) gebruikt. De pinhole lens kan men maken door in de bodydop een klein gaatje te boren die op de optische as van de camera dient te liggen. Deze zijn ook kant en klaar te koop.

De scherpte hangt af van de grootte van het gaatje en van de afstand tussen het gaatje en de film (of beeldchip). Over het algemeen geldt dat hoe kleiner het gaatje is hoe scherper het beeld is, totdat diffractie een rol gaat spelen en weer meer onscherpte veroorzaakt.

Het beeld is wel overal even (on)scherp, zodat de scherptediepte oneindig is en er niet scherpgesteld hoeft te worden. Verder treedt er aan de randen van de foto geen vertekening op wat bij foto's genomen met een lens wel het geval is. Hierdoor kunnen er met pinhole camera's ultra groothoek foto's gemaakt worden.

Een nadeel van een pinhole camera is dat er door het kleine gaatje maar weinig licht komt en dat er dus een lange belichtingstijd nodig is.

De pinhole-camera lijkt daarmee erg op de camera obscura.

Camera obscura

In een bodydop wordt een metaalplaatje in het midden aagebracht waarin een klein gaatje zit.

De camera moet in werkdiafragma mode gezet worden. De belichtingstijd wordt dan automatische ingesteld als de camera diafragma voorkeur heeft of anders in manual mode.

Pinhole foto

Tilt-shift lenzen

Tilt-shift-lenzen verschuiven het scherpstelvlak en veranderen de scherptediepte van je beelden. Zo lijkt het net alsof het beeld vanuit een ander perspectief is genomen.

Tilt-shift lens

TS35

Fisheye lenzen

Een fisheye lens is ook wel een supergroothoeklens met een korte brandpuntsafstand, waarmee vervormingen tot stand komen door de grote beeldhoek. Vanaf de jaren 60 wordt dit type lens ook op grote schaal geproduceerd voor zowel de consument als voor wetenschappelijke toepassingen.

Deze lenzen worden in de astrofotografie gebruikt om aurora of meteorieten te fotograferen.

Vertekening in perspectief

De fisheye staat bekend om de bolvormige lens, dit zorgt voor kromme lijnen in het beeldveld, waardoor afbeeldingen met een sterk vertekend beeld worden weergegeven die totaal verschilt van de werkelijkheid. Deze vervorming is handig wanneer je architectuur, landschappen of vervoersmiddelen in een beeld wilt vastleggen. Bij lenzen met een beeldhoek van 180 graden of meer is het zelfs mogelijk de gehele hemelkoepel in een foto vast te leggen.

Ondanks dat de beelden vreemd aandoen, komt de fisheye lens overeen met het perspectief vanuit de lens van het menselijk oog. Enig verschil is dat ons gezichtsveld zich slechts beperkt tot een hoek van rond de 45 graden en het verkleinde beeld van een fisheye lens daarmee niet realistisch aanvoelt. Het voordeel van dit perspectief is dat de vertekeningen juist het effect geven waarmee beelden een veel warmer en geheel worden.

Verschillende fish-eye foto's

Varianten fisheye lenzen

Er zijn twee verschillende soorten fisheye lenzen, de circulaire en diagonale. De eerste fisheye lens die ontwikkeld is, is de circulaire lens. Het objectief is in staat om 180 graden beelden te projecteren als een cirkel in het camera frame. De onderwerpen krijgen een vertekend beeld en worden omhuld door een zwart oppervlak. De typische bekende fisheye look.

Bij de diagonale fisheye lenzen wordt het complete beeldoppervlak gebruikt om de projectie weer te geven. Dit heeft als gevolg dat er nog meer pixels worden benut, wat resulteert in een mindere bolvorming in de foto. Dit type fisheye lenzen is effectief bij het vastleggen van stadsgezichten, het interieur van gebouwen en optredens in concertzalen.

Dual fish-eye Body met dual fish-eye

Soft-focus objectieven

Als fotograaf wil je in de meeste gevallen je onderwerp graag haarscherp in beeld brengen. Toch kun je er evengoed voor kiezen om je beeld bewust een beetje onscherp te maken. Dit effect heet soft focus of 'blur' en zorgt voor een dromerige, mysterieuze sfeer. Een soft-focusfilter leggen is heel gemakkelijk in Photoshop, maar het is leuker om dit effect al tijdens het fotograferen te creëren.

Met softfocus wordt bereikt dat de foto een wat zachtere uitdrukking heeft. Dit wordt vooral toegepast bij portretten, omdat de softfocus de geportretteerde flatteert, doordat onregelmatigheden op de huid daarmee worden verzacht.

Je kunt dit effect ook maken met soft-focus filters en normale objectieven.

Panorama objectief

360° rondom zicht

Om een 360° rondomzicht in een keer te maken hebben we een speciale lens nodig.

Panoramaobjectief