Rob's web

Spiegelobjectieven

Spiegel systeem

Een spiegeltelescoop (of reflector) is een telescoop waarbij het objectief uit een hol gebogen spiegel bestaat in plaats van uit een of meerdere lenzen (zoals bij een refractor).

Klassieke Cassegraintelescoop

De klassieke Cassegraintelescoop heeft een paraboloïdische hoofdspiegel met een centraal gat erin, en een negatieve hyperboloïdische secundaire spiegel die het licht naar het achteraan geplaatste oculair terugkaatst. In verhouding tot zijn effectieve brandpuntsafstand kort van bouw, dankzij de zgn. teleconstructie die met deze negatieve secundaire spiegel wordt gerealiseerd. De Cassegraintelescoop is waarschijnlijk uitgevonden door de Franse priester en fysicus Laurent Cassegrain (ca. 1629-1693).

Cassegrain

Catadioptrisch systeem

Een catadioptrisch systeem is een optisch systeem waarin breking en reflectie in een systeem zijn gecombineerd, gewoonlijk in de vorm van lenzen en gebogen spiegels. Catadioptrische systemen worden gebruikt in focusserende systemen, zoals zoeklichten, koplampen, focussering voor vuurtorenlichten, optische telescopen en fotografische teleobjectieven.

Het woord catadioptrisch is samengesteld uit catoptrisch en dioptrisch. Catoptrisch komt van het Griekse κατοπτρικος (katoptrikos, spiegelend of glanzend); dioptrisch komt van het Griekse δια (dia, door of doorheen) en οπτεσθαι (optesthai, zien).

Schmidtcorrector

De Schmidttelescoop is een sferische hoofdspiegel, met een door Bernhard Schmidt ontwikkelde dunne, speciaal gevormde vierde-ordecorrectieplaat ervoor. De plaat dient om de sferische aberratie te corrigeren. De eerste uitvoeringen van dit type waren groothoekcamera's. Deze werden Schmidtcamera's genoemd, waarbij de film in het hoofdbrandvlak wordt geplaatst. Voor visuele waarnemingen wordt vaak een secundaire spiegel toegevoegd om tot een Schmidt-Newton- of een Schmidt-Cassegrainontwerp te komen.

Schmidt-Cassegrain

Cassegrainbrandpunt

In geval van een Cassegraintelescoop - of een verwant systeem, zoals Ritchey-Chrétien, Maksoetov, etc. - beeldt de secundaire spiegel het brandpunt van de hoofdspiegel af in het Cassegrainbrandpunt.

Aperture

Catadioptrische objectieven hebben geen diafragma. Dus deze is altijd hetzelfde als de effectieve aperture van de frontlens.

Dit type objectief dient altijd met werkdiafragma belichting gebruikt te worden. Bij autofocus camera's gebeurd dit automatisch of we kiezen Av modus.

Filters

Dit objectief gebruikt drop-in filters. Voor zonnevlekken fotografie dient een speciaal filter over de frontlens te worden geplaatst.