Rob's web

Broccoli

Brassica oleracea convar. botrytis var. cymosa

Broccoli

Broccoli is een groente die verwant is aan bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia). Van de groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten.

Stomen of koken?

Volgens en studie van Dr Cristina Garcia-Viguera verliest broccolie veel van zijn kracht (anti-oxidanten) bij het koken in de magnetron, tot wel 90%. Bij stomen is dit slechts 11%.

Kiemen

Nog interessanter dan de groente zijn de broccoli kiemen. Een kiemplanten zit bomvol anti-oxidanten en kun je rauw eten. Bij het merk Broccocress werkt men met een hoge kwaliteit zaadjes waardoor je met 5 gram kiemen net zoveel binnenkrijgt als met 150 gram gekookte broccolie. Wil je dus extra groente eten eet dan tussen de middag wat kiemen bij je maaltijd of maak een broodje gezond.

Broccoli bevat veel vezels, is mineraalrijk (calcium, magnesium en kalium) en bevat veel vitamines:

Bevat sulforaphane (SFN) en is kanker remmend.

Zwangere vrouwen die broccoli kiemen eten kunnen mogelijk hun kinderen een levenslange bescherming biede tegen hartziekten.

Broccoli kiemen bevatten een 20-50 keer hogere hoeveelheid glucoraphanine die met name vrije radicalen die ontstaan door bijv vetverbranding kunnen voorkomen door de vorming van speciale eiwitten (fase 2 eiwit). In 2004 bleek al dat deze kiemen de bloeddruk kunnen verlagen.

Onderzoekers van de Amerikaanse John Hopkins School of Medicine en van het Franse Nationaal Wetenschappelijk Onderzoekscentrum (CNRS) melden dat sulforaphane, een stof die van nature in hoge concentratie voorkomt in broccoli en in broccolischeuten, een krachtig effect heeft tegen de bacterie Helicobacter pilori die verantwoordelijk wordt geacht voor een groot deel van de maagzweren en de maagkankers. Voorlopig is dit effect alleen aangetoond in het laboratorium met gezuiverd sulforophane, maar de onderzoekers zijn nu gestart met studies bij mensen. Ze hopen eenzelfde effect te kunnen aantonen met een normaal dieet waaraan broccoli wordt toegevoegd.

Broccoli goed voor het geheugen

Bepaalde groentesoorten, met name broccoli, kunnen het geheugen een oppepper geven. Dat blijkt uit een Brits onderzoek van King's College London, waarvan de resultaten vandaag bekend worden gemaakt tijdens het een Brits farmaceutisch conferentie in Manchester. Het onderzoek heeft grote gevolgen voor de behandeling van Alzheimer, meent de Royal Farmaceutical Society. Broccoli, aardappelen, sinaasappelen, appels en radijsjes bevatten stoffen die hetzelfde effect op Alzheimer hebben als medicijnen die gebruikt worden om de ziekte tegen te gaan. Dit geldt met name voor broccoli.

Industrieel gesneden broccoli en spruitjes gezond

Het snijden van koolsoorten als broccoli, spruiten en witte en rode kool door groenteverwerkingsbedrijven, is goed voor de gezondheid. Dit verklaren de levensmiddelentechnologen Ruud Verkerk en Matthijs Dekker van de Universiteit Wageningen. “We vermoeden dat het snijden van de groente voor de plant lijkt op insectenvraat'', zegt Verkerk. ”Hierdoor gaat de plant, net als in de natuur, extra glucosinolaten aanmaken voor bescherming van zichzelf.'' Na twee dagen is bij de genoemde groenten de oorspronkelijke hoeveelheid glucosinaten verdubbeld en in sommige gevallen zelfs vertienvoudigd.

Versterking van het menselijk ontgiftingssysteem

Glucosinolaten zijn zwavelhoudende stoffen in planten van de familie van de kruisbloemigen. Deze stoffen kunnen het natuurlijke ontgiftingssysteem van het menselijk lichaam versterken en hebben bij proefdieren laten zien dat ze bescherming bieden tegen het ontstaan van kanker. Het industriële snijden van koolsoorten tot panklare producten blijkt de aanmaak van gezondheidsbeschermende stoffen dus te bevorderen.

Broccoli als kiemgroente

In 1992 ontdekte Dr Talalay van de John Hopkins medische universiteit in Baltimore, USA de hoge concentratie van de stof sulforaphane glucosinolate in broccoli. Dr Talalay en zijn medisch team testten honderden broccoliplanten en selecteerden uiteindelijk 5 planten met de hoogste concentratie aan sulforaphane. Bij het onderzoek werd duidelijk dat vooral hele jonge rassen een aanzienlijk hoger aandeel van de stof bevatte. Slechts de zaden van deze 5 planten mogen als BroccoSprouts en BroccoCress op de markt gezet worden met een gemiddeld 30 keer hogere concentratie van sulforaphane in zich dan een struik broccoli.

Bij in vitro (laboratorium) onderzoek op de John Hopkins medische universiteit werd ontdekt dat sulforaphane, van nature aanwezig in broccoli (en andere kruisbloemige groenten als bloemkool en spruitjes,) een indirecte anti-oxidant is. De stof activeert de neutralisatie van schadelijke stoffen als vrije radicalen in het lichaam die de ontwikkeling van ernstige ziektes als kanker en oogafwijkingen initieren resp. stimuleren. De stof heeft zelf geen anti-oxidant werking maar stimuleert de aanmaak van enzymen die oxidatieve stress opruimen.

Sulforafaan, in zijn natuurlijke voorloper glucosinolaat, is een fytochemische stof die van nature in sommige planten voorkomt. Vooral kruisbloemige groenten als broccoli en bloemkool bevatten veel SGS. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat SGS de antioxidantactiviteit in het lichaam stimuleert. Het is een duurzame antioxidant die fase-2 enzymen in het lichaam activeert; deze helpen het lichaam vrije radicalen en andere chemische stoffen die DNA-schade kunnen veroorzaken, te elimineren.

Isothiocyanaten in actie

Op basis van die vaststelling, die geformuleerd werd als conclusie van een vorige studie over het onderwerp, probeerden onderzoekers van de Ohio State University in de Verenigde Staten na te gaan welke bestanddelen in broccoli de groei van kankercellen kunnen tegengaan of afremmen. Op die manier isoleerden ze twee chemische stoffen: glucosinolaten, die van nature aanwezig zijn in de knapperige groenten die tot de familie van de kruisbloemigen behoren, en isothiocyanaten, een product van de glucosinolaten dat gevormd wordt na het kauwen en de spijsvertering. Vervolgens testten ze in het laboratorium het vermogen van beide bestanddelen om de woekering van blaaskankercellen tegen te gaan. Daarbij ontdekten ze dat isothiocyanaten de groei van zelfs de krachtigste soorten kankercellen kunnen stopzetten.

Broccoli smeren tegen kanker

Een smeerseltje van broccolipap beschermt muizen tegen huidkanker, en drie keer per week kool op het menu vermindert de kans op borstkanker.

Kool, broccoli, bloemkool en spruitjes behoren allemaal tot de familie van de Brassica-gewassen, die met elkaar gemeen hebben dat ze glucosinolaten bevatten. Dat zijn zwavelhoudende stoffen die door snijden, hakken of kauwen worden afgebroken tot sulforafaan. En van die laatste stof is bij herhaaldelijke experimenten aangetoond dat het een beschermende werking heeft tegen kanker.

Risico's

Broccoli heeft ook schadelijke stoffen. Degene die bloedverdunners gebruiken wordt de consumptie van broccoli afgeraden i.v.m. verhoging van de kans op een hersenbloeding. Ook be grotere hoeveelheden is de kans op nierstenen aanwezig.