Rob's web

Geitenmelk

Een produkt dat met name in Azië zeer populair is, is geitenmelk. Veel mensen die problemen hebben met koemelk kunnen vaak wel deze melk verdragen. Zelf heb ik lactose intolerantie waardoor ik geen melk drink, af en toe koop ik een potje biologische kefir (soort super joghurt) waarbij de lactose in de melk al is omgezet. Ik wissel kefir af met sojamelk omdat alle produkten ook weer nadelen hebben. Door je immuunsysteem niet teveel met dezelfde stoffen te belasten krijgt je lichaam ook meer rust en variatie in voedingsstoffen.

Het fermentatie proces zorgt voor een zure smaak. Zure zuivel produkten bevatten sowieso minder en meestal geen lactose meer. Wel een probleem is dat de moderne joghurt niet meer 24 uur wordt gefermenteerd zoals vroeger maar slechts 8 uur waardoor deze toch nog lactose kan bevatten. Wederom gaat snelheid ten koste van de gezondheid dus je kunt dus beter zelf joghurt kweken en het dan langer laten fermenteren.

Geitenkazen zien er heel erg wit uit. Dit komt door het omzetten van caroteen (pro-vitamine A). In tegenstelling tot de koe zet de geit het caroteen om in de kleurloze vitamine A, waardoor geitenmelk veel witter is en een belangrijke broni is voor vitamine A.

Koemelk heeft verder de eigenschap dat de reststoffen ervan het lichaam extra belasten. Het geeft verslijming van de luchtwegen, kan darmklachten en huidklachten veroorzaken. En dan kan melk, afhankelijk van de kwaliteit, ook nog een dioxinebelasting veroorzaken waardoor ook de lever het nodige te verwerken heeft. Veel minder reststof problemen geven aangezuurde melkproducten als yoghurt en kwark.

Hieronder wat informatie mbt geitenmelk.

Geitenmelk ook geschikt voor honden

Geitenmelk is niet alleen gezond voor volwassen honden en katten, maar voorkomt diarree bij puppy`s en kittens

Geitenmelk

Het vet in geitenmelk bestaat uit vetzuurmoleculen. Deze moleculen zijn kleiner dan in koemelk, waardoor het lichter verteerbaar is en geschikt voor mensen met spijsverteringsstoornissen en zuigelingen.

De eiwitten in melk zijn onderverdeeld in caseïne, serumeiwitten en reststikstof. De caseïne is de grondstof voor kaas en wordt daarom ook wel kaasstof genoemd.

Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Dit wordt door melkzuur bacteriën omgezet in melkzuur bij de verwerking van de melk tot karnemelk, kwark en yoghurt.

De belangrijkste zouten in melk zijn die van calcium, kalium, natrium en magnesium en komen voor als fosfaten, nitraten en chloriden. Geitenmelk heeft een iets hoger gehalte aan calcium en fosfaten dan koemelk.

Geitenmelk is witter dan koemelk. Dit komt doordat geiten alle caroteen (bevat oranje kleurstof) uit het voer omzetten in vitamine A. Ook boter en kaas bereid met geitenmelk is wit, maar door de bereidingswijze kan het veranderen van kleur.

Geitenmelk bevat vier keer zoveel vitamine A en twee keer zoveel vitamine D dan koemelk, maar bevat wel minder foliumzuur. Verder bevat geitenmelk het dubbele aan waardevolle mineralen. En geitenmelk bevat weinig zout.

Voor bepaalde klachten, zoals koemelkallergie, astma, eczeem, acne, migraine, darm- en gewrichtsklachten is geitenmelk gezond. Dit komt vooral door de eiwitsamenstelling. De klachten kunnen verdwijnen na het gebruik van geitenmelk.

Wereldwijd: over de hele wereld wordt meer geitenmelk gedronken dan koemelk. Een groot deel van de producten die in Nederland van geitenmelk wordt gemaakt, wordt geëxporteerd naar het buitenland. Geitenmelkpoeder gaat vooral naar Aziatische landen.

Bron: Wikipedia

Geitenwelk bij specifieke klachten

Kinderen die 's nachts huilen vanwege darmkrampjes, hoest door slijm vorming in de luchtwegen, oorontsteking etc. reageren meestal erg goed op geitenmelk.  Enkele kenmerkende klachten die verbetering ondervinden door geitenmelk zijn:

Geitenmelk heeft een regenererende werking. Het hoge vitamine B13 gehalte zorgt ervoor dat bezinksel in de weefsels wordt afgebroken waardoor welvaartsziekten minder "grondstoffen" aantreffen.