Rob's web

Gallium

Home - Wetenschap - Chemie - Elementen - Gallium


Gallium

Afkorting: Ga

Gallium is een zilverwit hoofdgroepmetaal.

Gallium is één van de weinige stoffen die uitzet bij bevriezen (ca 3%); een eigenschap die het metaal deelt met water en bismuth. Het smeltpunt van dit zilverwitte metaal is laag, 29,7710°C, maar het kookpunt ligt hoog: 2403°C. Wanneer het gelegeerd wordt met indium komt het smeltpunt zelfs onder kamertemperatuur te liggen. Deze vloeibare metaallegering wordt veel gebruikt om Ohmse contacten aan te brengen. Het voordeel van deze vloeistof is dat hij niet veel vluchtiger is dan een stuk koper. Zelfs glas wordt bevochtigd door vloeibaar gallium en er vormt zich dan een prachtige spiegel.

Galliumchemie lijkt vrij veel op die van aluminium, het vormt voornamelijk verbindingen in een +3 oxidatie toestand, hoewel lagere oxidatiegetallen wel mogelijk zijn. Het wordt maar langzaam door zuren aangetast en is redelijk stabiel aan de lucht.

Nucleaire eigenschappen

Atoomnummer: 31

Schil Aantal
electronen
1 2
2 2, 6
3 2, 6, 10
4 2, 1

Isotopen

Atoom-
gewicht
Vervaltijd Verval-
vorm
Vervalproduct
67 3,2612 d Electronen vangst 67Zn
69 Stabiel
71 Stabiel

Van gallium komen in de natuur op aarde twee stabiele isotopen (69Ga en 71Ga) voor in een verhouding van ongeveer 60/40%. Daarnaast is er een aantal kortlevende radioactieve isotopen bekend waarvan 67Ga met een halveringstijd van ruim 3 dagen het meest stabiel is.

Fysische eigenschappen

Kookpunt: 2478 K
Smeltpunt: 302 K
Dichtheid bij 293 K en 1000 hPA: 5907 kg/m3.

Biologische eigenschappen

Toxicologie en veiligheid

Van gallium en galliumverbindingen is niet aangetoond dat ze giftig zijn en het element speelt geen bekende rol in de biologie.

Bronnen

Het element komt in kleine hoeveelheden voor in mineralen als diaspoor, sfaleriet en bauxiet en ook in steenkool en wordt als bijproduct gewonnen.