Rob's web

Lithium

Home - Wetenschap - Chemie - Elementen - Lithium


Litium

Afkorting: Li

Het is een zilverwit alkalimetaal.

Nucleaire eigenschappen

Atoomnummer: 3

Schil Aantal
electronen
1 2
2 1

Isotopen

Atoom-
gewicht
Vervaltijd Verval-
vorm
Vervalproduct
6 Stabiel
7 Stabiel
8 0,844 s β 8Be

Er zijn twee natuurlijke stabiele isotopen 6Li (7,5%) en 7Li (92,5%). De isotoopverhouding is op aarde aan plaatselijke schommelingen onderhevig omdat bij een aantal geologische processen de uitwisseling van het ene isotoop gemakkelijker is dan het andere. Zo ontstaat fractionering. In bijvoorbeeld mineralen kan Li+ de oktaëdrische plaats van magnesium en ijzer overnemen, 6Li doet dat makkelijker dan 7Li.

Lithium, meer precies het isotoop 7Li, werd al in de oerknal (big bang) aangemaakt, de zwaardere elementen stammen van nucleosynthese in de later gevormde sterren.

Fysische eigenschappen

Kookpunt: 1620 K
Smeltpunt: 453,74 K
Dichtheid bij 293 K en 1000 hPA: 534 kg/m3.

Biologische eigenschappen

Toxicologie en veiligheid

Hoewel oplossingen van lithium niet bijzonder giftig zijn, moet het vanwege zijn medische effecten toch met voorzichtigheid behandeld worden. Het metaal is brandbaar en kan in contact met water tot ontploffingen leiden. Contact met de huid moet vermeden worden.

Bronnen

Het element komt in bepaalde rotssoorten voor en in het water van vele bronnen. Ook de mineralen lepidoliet, spodumeen, petaliet en amblygoniet zijn lithiumhoudende verbindingen. In de Verenigde Staten wordt het gewonnen uit de pekel uit het Searles zoutmeer. De belangrijkste producent is Chili: in het jaar 2000 was de productie van Chili ca. 5.500 ton. Van de VS is dit niet openbaar. China produceert sinds kort Lithium uit een zoutmeer in Tibet. De geschatte totale voorraad in de VS is 760.000 ton. De totale wereldreserve aan lithium wordt in 2008 geschat op 28,4 miljoen ton, terwijl het jaarlijkse verbruik rond de 16.000 ton ligt.

Lithium komt ook voor in sterren. Het is namelijk al sinds de oerknal aanwezig en ontstaan bij oerknal-nucleosynthese.