Rob's web

Natrium

Home - Wetenschap - Chemie - Elementen - Natrium


Natrium

Afkorting: Na

Natrium is een zilverkleurig alkalimetaal. In het Engels en in de Romaanse talen heet het element sodium/sodio enzovoorts, dat men ook in slechte vertalingen tegenkomt. Natrium is bij kamertemperatuur een vast metaal dat zeer snel met de zuurstof uit de lucht reageert en natriumoxide en met water natriumhydroxide vormt.

Nucleaire eigenschappen

Atoomnummer: 11

Schil Aantal
electronen
1 2
2 2, 6
3 1

Isotopen

Atoom-
gewicht
Vervaltijd Verval-
vorm
Vervalproduct
22 2,6019 j Electronen vangst 22Ne
23 Stabiel
24 14,9590 u β 24Mg

Er zijn in totaal 13 verschillende isotopen van natrium bekend. 23Na is de enige stabiele daarvan. 22Na en 24Na zijn de enige nog van nature aanwezige radioactieve isotopen. Alle andere isotopen kunnen alleen op kunstmatige wijze worden verkregen.

Fysische eigenschappen

Kookpunt: 1154,6 K
Smeltpunt: 371 K
Dichtheid bij 293 K en 1000 hPA: 971 kg/m3.

Biologische eigenschappen

Zie hier.

Toxicologie en veiligheid

In poedervorm reageert natrium explosief met water. Omdat in de lucht ook water aanwezig is, moet natrium onder olie bewaard worden. Natrium en veel verbindingen ervan zijn niet giftig of schadelijk. Een verbinding zoals Natriumcyanide is wel giftig.

Bronnen

De aardkorst bestaat voor 2,6% uit natriumverbindingen. Natrium is daarmee het op zeven na meest voorkomende element op aarde. Uit spectrumlijnen van veel sterren blijkt natrium daar ook veelvuldig aanwezig te zijn. Naast de verschijning in natriumchloride komt natrium ook veel voor in allerlei mineralen zoals amfibool, cryoliet, haliet en zeoliet. Het wordt op commerciële basis geproduceerd uit elektrolyse van natriumchloride of natriumhydroxide. Vanwege de ruime aanwezigheid en de eenvoudige bewerkingsmethode is natrium het goedkoopste metaal dat er verkrijgbaar is.