Rob's kookboek

Gegrilleerd spek

Bereidingstijd
Marineertijd
  • 1-2 uur
Grilleertijd
  • 20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 stuk licht gezouten en gerookt spek (zuurkoolspek) van 500 gram
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 150 ml kruidenazijn
  • 5 eetlepels slaolie
  • knoflook
Tip van de kok
  • Gebruik voor het kruiden van dit lichtgemarineerde gerecht een andere specerij dan paprika.
  • Gebruik in plaats van vers knoflook eventueel knoflook- of uienpoeder.
Bereidingswijze
  1. Schrap de huidzijde van het spek met de niet scherpe achterkant van een tafelmes schoon.
  2. Wrijf de vleeszijde af met een prop keukenpapier.
  3. Roer het knoflook, het paprikapoeder en de cayennepeper door de azijn.
  4. Giet daarvan een bodempje in een schaal en leg daarin het spek op de huidzijde.
  5. Druppel de rest van de azijn op de vleeszijde van het spek en zet dat afgedekt minstens 1 uur en hoogstens 2 uur koel weg, maar niet in de koelkast.
  6. Keer het spek na 45 minuten om.
  7. Verwarm de grill of de barbecue voor.
  8. Dep het spek met proppen keukenpapier droog.
  9. Bestrijk het rooster van de grill en de vleeszijde van het spek dun met olie.
  10. Laat het spek aan de vleeszijde op enige afstand onder de grill mooi van kleur worden.
  11. Keer het spek om en bestrijk de nu bovenliggende vleeszijde goed met olie.
  12. Schuif het rooster weer onder de grill en laat het spek, eventueel af en toe bestreken met nog wat olie, mooi van kleur worden.
  13. Snijd het spek daarna direct in dunne plakken en dien die op een voorverwarmde schotel op.