Livre de cuisine
Alvorens te beginnen aan een recept deze eerst helemaal doorlezen en alles klaarzetten wat nodig is.
Centiliter (10 ml) en deciliter (100 ml) worden niet gebruikt door mij en zijn omgerekend naar milliliter (ml). Maatbekers gebruiken milliliter. Voor theelepel en eetlepel zijn maatschepjes beschikbaar.
Velen vallen in de fout om vis-eiwitten met nitraathoudende groenten te eten. Anders dan bij gewoon vlees zet nitraat zich niet om in nitriet. Viseiwitten zetten het nitraat in groenten om in nitrosamines en dat is kankerverwekkend. De Nederlandse Consumentenbond heeft daar ook al eens op gewezen. Nitraathoudende groenten zijn o.a. spinazie, andijvie, bleekselderij, venkel, paksoy, Chinese kool, raapsteeltjes, broccoli, koolrabi, spitskool, rode bieten, postelein en sla.
Heel veel koks blijken ook niet van de foute combinatie op de hoogte. In bladen verschijnen regelmatig recepten met de combinatie vis en nitraathoudende groenten.
Vermijd kweekvis. Deze is van slechtere kwaliteit en ga voor wildvangst.
Plantaardige oliën bevatten veel ω vetzuren welke zee ongezond zijn in deze vorm. Ze zijn vaak geoxideerd en door chemische extractie verkregen. Gebruik dus verzadigde vetten van dierlijke oorsprong voor bakken en braden. Cocosolie is een uitzondering en is zeer geschikt voor hete toepassingen.
Olijfolie kan voor eenmalige heet gebruik gebruikt worden, maar wel op lage warmte. Voor salades zeer goed. Gebruik alleen extra virgin olie.
Margarine is een gehard vet welke schadelijke transvetten bevat. Geld ook voor halverine welke een nog slechter product is.
Tomaten behoren tot de nachtschade familie. Het meeste gif zit in de schil en de zaden.
Verwijder de schil en de zaden. De rest is redelijk vrij van het gif. Vergeet cherrytomaten.