Rob's kookboek

Gegrilleerde krabbetjes met rode saus

Bereidingstijd
  • 25 minuten
Marineertijd
  • 2 uur
Grilleertijd
  • 15-20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 800 g varkenskrabbetjes
  • 2 eetlepels honing
  • 1½ eetlepel droge sherry
  • 1½ eetlepel donkerbruine basterdsuiker
  • peper
  • zout
  • 1 mespuntje kruidnagelpoeder
  • 5-6 eetlepels olie
  • 3 zeer fijn gesnipperde sjalotjes of 1 kleine ui
  • 150 ml droge witte wijn
  • 2 eetlepels pikante mosterd
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • tabasco of cayennepeper
  • 40 g boter
Tip van de kok
  • U kunt de krabbetjes ook in een koekepan bakken of in een oven klaarmaken.
  • Vervang de mosterd in de saus door gemberpoeder.
Bereidingswijze
  1. Verwijder eventuele stukjes bot van de krabbetjes met keukenpapier.
  2. Vermeng in de kom de honing met de sherry, de basterdsuiker, 1 eetlepel soja en naar smaak peper, zout en kruidnagelpoeder.
  3. Bestrijk hiermee de krabbetjes aan een zijde.
  4. Leg ze op die zijde in de schaal en bestrijk met de rest van het mengsel de andere kant van de krabbetjes.
  5. Dek de schaal af met een deksel of met aluminiumfolie en laat het vlees 2-3 uur op een koele plaats, maar niet in de koelkast, marineren.
  6. Verwarm de grill of barbecue voor en bestrijk het rooster dun met olie.
  7. Roer 2 eetlepels olie door het marinademengsel in de schaal.Leg de krabbetjes zo plat mogelijk op het rooster.Bestrijk het vlees met het mengsel en laat de krabbetjes onder de grill of op de barbecue en onder af en toe keren gaar en bruin worden.
  8. Fruit ondertussen de gesnipperde sjalotjes of ui in 1-1½ eetlepel olie in de steelpan glazig.
  9. Voeg 4 eetlepels wijn toe en laat de snippers zacht worden op een laaggedraaide warmtebron.
  10. Klop in de kom een glad papje van de restvan de wijn met naar smaak mosterd, de tomatenketchup en tabasco of cayennepeper.
  11. Doe dit bij de sjalotjes in de steelpan en laat het sausje warm worden, maar niet koken.
  12. Klop er, als de krabbetjes bijna gaar zijn, de boter in kleine stukken door.
  13. Neem de pan van de warmtebron en proef of de saus eventueel nog wat pikanter van smaak moet worden.Serveer de saus apart erbij.