Rob's kookboek

Gegrilleerde tongschar

Bereidingstijd
  • 35 minuten
Marineertijd
  • 2 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 kleine panklare tongscharren
  • zout
  • 200 g kokosmeel (geraspte kokosnoot)
  • 1 grote geraspte ui of 3 sjalotjes
  • 2-3 geperste teentjes knoflook
  • 1/3-½ theelepel sambal oelek
  • 6-8 eetlepels citroensap
  • peper
  • Tamari of Chinese sojasaus
  • 2-3 eetlepels olie
Tip van de kok
  • Deze vis kan ook in de koekepan worden bereid. Het bestrijken met olie wordt dan vervangen door een bodem olie in de pan.
  • De kleine smakelijke tongscharren kunnen worden vervangen door schollen, schar, (kleine of slip-)tongen of andere platvis.
  • De kokosmelkmarinade kan worden vervangen door een marinade van 8 eetlepels citroensap, 8 eetlepels oiie en knoflook, ui, sambal en sojasaus.
Bereidingswijze
  1. Knip de vinnen van de vissen af.
  2. Was de vissen en verwijder de zwarte vliesjes in de buikholte met wat zout.
  3. Was de vissen nog eens en dep ze droog of laat ze in het vergiet zeer goed uitlekken.
  4. Doe het kokosmeel in de steelpan.
  5. Giet zoveel kokend water erbij tot het meel juist onder staat.
  6. Vermeng de geraspte ui in de kom met het knoflook, de sambal en citrosnsap naar smaak.
  7. Snijd de vis aan beide zijden tot bijna op de graat in.
  8. Houd de afstand tussen de kerven op 2-3 cm.
  9. Breng het kokosmengsel aan de kook.
  10. Laat het 4-5 minuten zacht doorkoken.
  11. Zet de zeef boven de kom met het uimengsel.
  12. Giet de kokosmelk uit de steelpan in de zeef.
  13. Of maak de santen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  14. Roer de kokosmelk door het mengsel in de kom.
  15. Broef het mengsel en maak het pikant van smaak met zout, peper, knoflook, sambal, citroensap en tamari.
  16. Bestrijk de vissen aan weerszijden met deze marinade.
  17. Leg ze in een schaal en zet die afgedekt op een koele plaats, maar niet in de koelkast.
  18. Herhaal het bestrijken na ongeveer 1 uur marineren.
  19. Verwarm na nog 1 uur marineren de grill of barbecue voor.
  20. Bestrijk het rooster aan weerszijden dun met olie.
  21. Dep met gekreukeld keukenpapier de vissen bijna droog.
  22. Bestrijk ze met wat olie en leg de vissen met de lichtgekleurde zijde op het rooster van de barbecue of met de lichtgekleurde zijde naar boven op het rooster onder de grill.
  23. Zorg ervoor dat de afstand tussen de warmtebron zo groot is, dat het visvlees juist gaar is als de vis mooi van kleur geworden is.
  24. Keer de vissen met behulp van een brede spatel en vork om.
  25. Laat de vissen ook aan de anere zijde gaar en mooi van kleur worden.
  26. Bestrijk de lichtgekleurde zijde van de platvissen voor het serveren even met de marinade.
  27. Serveer ook wat marinade erbij.