Rob's kookboek

Griekse lamskoteletten

Bereidingstijd
  • 15 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 8 lamskoteletten met lange ribbeentjes
  • 3-4 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel gedroogde oreganoblaadjes
  • 6 eetlepels olijfolie
  • zout
  • zwarte peper uit de molen
Tip van de kok
  • Kruid de marinade extra met enkele teentjes knoflook en 1 theelepel mintblaadjes.
  • Strooi op de gloeiende houtskool nu en dan wat tijm, rozemarijn of dennenaalden.
  • De geurige rook verrijkt de smaak van het vlees.
  • Vraag de slager of hij de ribbeentjes van de koteletten afschrapt. De lange beentjes zijn gemakkelijk om het vlees mee te keren en vast te houden.
  • Worden de lamskoteletten geserveerd op een schotel; schuif dan manchettenover de ribbeentjes.

Kotelétes arnioui skáras zoals dit vlees in Griekenland wordt genoemd is zeer geschikt voor een zomerse barbecue.

Bereidingswijze
  1. Kerf de koteletten 1/2 cm in langs de rand.
  2. Leg ze op het werkvlak en druk of sla ze platter met de palm van de hand.
  3. Roer van het citroensap, de oregano en de olie een marinade.
  4. Zorg ervoor dat de houtskool in de barbecue gelijkmatig gloeit en zeer heet is.
  5. Haal de lamskoteletten door de olie en leg ze op het rooster.
  6. Keer het vlees na enkele minuten en schroei ook de andere zijde van de koteletten dicht.
  7. Bestrijk het vlees regelmatig met de marinade.
  8. Rooster de lamskoteletten aan beide zijden mooi bruin in 8-10 minuten.
  9. De koteletten moeten van binnen iets roze blijven.
  10. Bestrooi het vlees met zout en peper.