Rob's kookboek

Herdersspitjes

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Grilleertijd
  • 10 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 lamsnier
  • zout
  • 200 g in grote blokjes gesneden lamsvlees
  • 1 slanke aubergine
  • 100 g dikgesneden doorregen vers spek
  • 2 middelgrote groene paprika's
  • 2 middelgrote gepelde uien
  • 4-6 kleine gepelde tomaten
  • basilicumpoeder
  • paprikapoeder
  • peper
  • grove mosterd
  • 6-8 eetlepels maisolie of andere olie
Tip van de kok
  • Vervang de nier en het lamsvlees door kippelever en kippevlees. Geef het gerecht dan een bij deze ingrediënten meer passende naam.
  • Varieer de ingrediënten naar eigen smaak of verkrijgbaarheid door in plaats van aubergine bijvoorbeeld appel of peer te nemen en in plaats van spek bijvoorbeeld ham of worst.
  • Gebruik in plaats van grill of barbecue eventueel olie in de frituurpan of in een diepe koekepan.

Dien bij deze spitjes een paar sausjes ter keuze op, b.v. fritessaus, tomatensaus of pikante saus, desgewenst geroosterd boerenbrood en een lekkere salade.

Bereidingswijze
  1. Laat de nier tot het gebruik onder water staan en ververs dat af en toe.
  2. Snijd de nier overlangs doormidden.
  3. Verdeel de stukken in 8-12 blokjes van gelijke grootte.
  4. Snijd daaruit eventuele ongerechtigheden weg.
  5. Zet de stukjes nier onder koud water met 1½ eetlepel zout per l op.
  6. Giet het water af als het kookt.
  7. Spoel de stukjes nier met warm water af en laat ze daarna in het vergiet uitlekken.
  8. Was en droog de aubergine.
  9. Verwijder de steel en snijd het vruchtvlees in 8-12 ongeveer even grote stukken.
  10. Bestrooi die in een kom of op een bord met 1 eetlepel zout.
  11. Snijd de plak(ken) spek in stukken die de grootte hebben van de blokjes nier, vlees en aubergine.
  12. Was en droog de paprika's.
  13. Verwijder de steeltjes en snijd de paprika's overlangs twee keer door en neem de zaadlijsten met zaad weg.
  14. Snijd het vruchtvlees in stukken die ongeveer even groot zijn als de stukjes spek.
  15. Prik de uien rondom vele malen in om te voorkomen dat de rokken van de ui al te gemakkelijk uit elkaar vallen.
  16. Snijd van de uien overlangs 8-12 plakjes.
  17. Snijd de tomaten overlangs door.
  18. Verwijder het harde gedeelte onder de kelkjes en het zaad.
  19. Bestrooi de halve tomaten met basilicumpoeder, de stukjes spek met paprikapoeder en de stukjes nier met peper.
  20. Spoel de stukjes aubergine af met lauwwarm water.
  21. Dep ze bijna droog.
  22. Strijk aan een zijde op de plakken ui wat mosterd.
  23. Bestrijk de saté- of sjaslikpennen met wat olie.
  24. Rijg de stukjes nier, vlees, aubergine, paprika en uien en de halve tomaten gelijkmatig verdeeld over de 4 of 6 pennen.
  25. Strooi wat zout op de verschillende stukjes vlees.
  26. Bestrijk alle ingrediënten rondom dun met olie.
  27. Verwarm intussen de grill voor of prepareer de barbecue zodat die voldoende warm is.
  28. Laat de herdersspitjes onder af en toe bestrijken met olie en regelmatig draaien gaar en rondom mooi van kleur worden.