Rob's kookboek

Kippeleverspitjes

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Grilleertijd
  • 10 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 300 g kippelevertjes
  • zout
  • 125 gram wat dikker gesneden plakjes doorregen gerookt spek
  • 150 gram hoedjes van middelgrote champignons
  • 1 eetlepel sojasaus
  • peper
  • slaolie
Wijntip
Tip van de kok
  • Presenteer bij dit gerecht bijvoorbeeld geroosterd volkoren- of ander brood of drooggekookte rijst.
  • Maak gebruik van pikant gekruide gesneden tomaten of zoetzure repen rode paprika uit pot of glas.
  • Even in boter rondom goudgeel gebakken zoetzure of Amsterdamse uitjes kunnen ook goed bij dit gerecht gegeten worden.
Bereidingswijze
  1. Maak de levertjes los van elkaar.
  2. Verwijder velletjes en andere onrechtmatigheden.
  3. Blancheer de levertjes in 6 dl kokend water met ¾ eetlepel zout.
  4. Laat het water 1 minuut koken.
  5. Giet het in het vergiet af.
  6. Overspoel de levertjes met warm water.
  7. Verdeel de plakjes spek in stukjes die zo groot zijn als de levertjes.
  8. Was de champignonhoedjes.
  9. Kook ze 1 minuut in 3 dl water met sojasaus en naar smaak zout.
  10. Laat de hoedjes in het vergiet uitlekken.
  11. Verwarm de grill voor.
  12. Rijg om en om de levertjes, stukjes spek en champignonhoedjes aan de pennen.
  13. Strooi op elk spitje wat peper.
  14. Strijk wat olie op de levertjes en champignonhoedjes.
  15. Laat die onder de grill onder af en toe keren en weer bestrijken met olie mooi van kleur worden.
  16. Het spek moet uiteindelijk knapperig zijn.
  17. Serveer de spitjes dan direct.